header

Tevreden deelnemers door beter in control te zijn

Van ambitie naar resultaat met investment governance

Van pensioenfondsbesturen wordt steeds meer gevraagd. Vandaar dat investment governance juist nu belangrijk is. “Het lijkt een taai en abstract onderwerp. Maar investment governance kan het verschil maken in een goed of matig pensioenresultaat”, vertelt Alfred Slager, professor Pension Fund Management aan TIAS. “Het heeft concrete consequenties. Zeker op de lange termijn.” Maar wat houdt investment governance precies in?

Afbeelding“Belegging klinkt als één handeling, maar het betreft een keten aan stappen en keuzes. Een keten waar veel partijen bij betrokken zijn die allemaal op één lijn moeten komen”, aldus Slager. “Met investment governance zorg je ervoor dat je scherper op het netvlies krijgt hoe je van ambitie naar resultaat komt. Welke keuzes je moet maken en welke aannames daarbij horen. Hoe je mensen en middelen op de juiste manier kunt oplijnen. Door beter in control te zijn kun je consistent en consequent zijn, met een duidelijke focus op de kosten. Met uiteindelijk een hoger en stabieler resultaat voor deelnemers.”

Meer weten van je deelnemers

De financiële organisatie moet dus goed zijn ingericht. Daarbij hebben besturen echter te maken met verschillende dilemma’s, gaat Slager verder. “De grootste uitdaging is je opdracht duidelijk te hebben en meer te weten van je deelnemers. Welke risicohouding verwachten zij? Begrijpen zij de keuzes? En wat vinden zij eng en spannend? Je kunt helaas niet alle deelnemers opbellen om het hen te vragen. Dus hoe zorg je ervoor dat je toch dat inzicht krijgt? Dat is ontzettend moeilijk, een heuse zoektocht. Want des te scherper je je risicohouding hebt, des te beter je je beleggingen kunt inrichten.”

Interne huis op orde

Daarnaast spelen zaken als de onstuimige economische omgeving, FinTech en de extreem lage rente van nu. “De vraagstukken op de bestuurstafel worden steeds complexer en dat geldt zeker voor vermogensbeheer. Wie niet achter de feiten aan wil lopen, moet op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Daarom moeten pensioenfondsen goed naar de buitenwereld blijven kijken en zich afvragen: wat kan ons raken? Om dat te doen is tijd en aandacht nodig. En dat is alleen voorhanden als het interne huis netjes op orde is”, vertelt Slager.

Dynamiek in de bestuurskamer

Een belangrijk onderdeel van dat interne huis is de dynamiek in de bestuurskamer. Amba Zeggen, riskmanager en verbonden aan de Amsterdam Business School van de UvA, legt uit:

“Wat zijn de huisregels en wat is goed? Maar vooral: wie ben jij en wat breng je mee? Waar krijg je energie van en wat maakt je angstig of blokkeert je? Het klinkt misschien wat soft, maar ook die eigenschappen beïnvloeden ons besluit.”

“Met Trump, Rusland, de renteschommelingen en de razendsnelle technologische ontwikkelingen die ook van invloed op de pensioensector zijn, kun je eigenlijk wel stellen dat complex de nieuwe norm is. Dat vraagt om heterogeniteit in discussies en het nemen van besluiten. Niet alleen in gender, afkomst en leeftijd, maar ook in risicohouding en gedrag. Uit onderzoek is gebleken dat er nog weinig diversiteit in risicohouding bestaat binnen pensioenfondsbesturen. Terwijl dat juist zo belangrijk is voor discussie, countervailing power en out-of-the-box denken. Het perfecte team is zich vooral bewust van de sterktes en zwaktes van het team. Jezelf snappen en weten wat dat voor het team betekent.”

Ook - of juist - voor een effectieve investment governance is inzicht in de risicohouding van de diverse rollen van belang. Zeggen: “Inzicht in het risicogedrag zorgt ervoor dat beslissers zich bewust zijn van de 'bias' in het eigen denkvermogen. Vandaar dat pensioenfondsbestuurders niet alleen hun technische kennis maar ook hun persoonlijk inzicht moeten verdiepen. Alleen dan blijven ze voldoende in staat om te reflecteren op de strategie van hun fonds en de aanpak van het beleggingsproces. En kunnen ze optimaal bijdragen aan een goed pensioen voor hun deelnemers."

Actuele dilemma's - reflecteren op aanpak - nieuwe inzichten

Investment Governance is een van de thema’s van het Masterprogramma Vermogensbeheer. SPO stelde het Masterprogramma Vermogensbeheer samen op met TIAS, om pensioenfondsbestuurders in staat te stellen in control te zijn bij de steeds complexer wordende vraagstukken op de bestuurstafel als het gaat om vermogensbeheer. Pensioenfondsbestuurders reflecteren op de aanpak van het eigen fonds en het eigen handelen en doen nieuwe inzichten op in interactie met collega-bestuurders.


Alfred Slager is als professor Pension Fund Management verbonden aan TIAS. Hij is mede samensteller van het Masterprogramma Vermogensbeheer. Alfred is lid van het curatorium: een college dat toezicht houdt op de kwaliteit van het Masterprogramma Vermogensbeheer.

 

Lees meer over: Governance

Onze Whitepapers

Bekijk onze whitepapers en lees meer over onze visie op geschiktheid

Bekijk onze whitepapers

Wilt u met ons in gesprek over de ontwikkeling van geschiktheid en vakbekwaamheid?

Laat uw telefoonnummer achter. Wij bellen u op een voor u geschikt moment. 
Of stuur ons een e-mail: info@spo.nl