Interview met Tom Smeets, winnaar Essayprijs 2023

De felbegeerde Essayprijs is dit jaar gewonnen door Tom Smeets. Een onafhankelijke vakjury, bestaande uit Emily Schols, Guus Wouters en David Veenhoven, bestempelden zijn essay met de titel, “De huidige wet VPS beschermt ex-partners onvoldoende” als de beste van 2023. “De schrijver volgt een logische lijn, het leest gemakkelijk en is overtuigend” aldus de vakjury.

Tom Smeets is senior medewerker op het klantcontactcentrum van APG en verantwoordelijk voor het opleiden, coachen en begeleiden van contactspecialisten. Hij werkt inmiddels 3 jaar voor APG en is begonnen als contactspecialist. Ruim een jaar geleden is hij doorgestroomd naar zijn huidige functie en volgde hij onder andere de opleiding LCP (Leergang Collectieve Pensioenen). SPO Nyenrode ging in gesprek met hem.

Hoe vind je het om winnaar te zijn van de SPO Essayprijs 2023?

Héél erg cliché, maar ik had het echt niet verwacht. Ik vond het al superleuk om genomineerd te zijn en een hele eer dat ik ook echt heb gewonnen.

Kan je jouw essay in een aantal zinnen samenvatten?

Het essay beschrijft hoe het toepassen van standaardverevening volgens de wet VPS ertoe kan leiden dat ex-partners bewust, of onbewust, door hun ex-partners benadeeld worden. Bijvoorbeeld wanneer er tussen beide ex-partners een groot leeftijdsverschil is. Vanaf 2027 wordt conversie de standaardoptie bij een scheiding. Het essay betoogt dat dit voor beide ex-partners een betere optie is en dat dit beter vandaag dan morgen ingevoerd moet worden. 

We zijn benieuwd naar de reden voor dit onderwerp. Kan je ons daar meer over vertellen?

Dit was het eerste onderwerp waar ik aan dacht. In mijn tijd als contactspecialist heb ik heel veel ex-partners aan de lijn gehad die dachten dat ze alles goed geregeld hadden, maar onder aan de streep toch bedrogen uitkwamen. Het idee van de wet VPS is goed, alleen voor sommige deelnemers kan het erg nadelig uitpakken. Ik heb hier persoonlijk (gelukkig) geen ervaringen mee, maar kan me de emoties en frustraties van deelnemers die hiermee in aanraking komen heel goed voorstellen.

Wat is het belang van dit onderwerp voor jouw organisatie? Of voor de pensioenwereld?

Dagelijks krijgen we veel vragen van deelnemers over de gevolgen van scheiden voor hun pensioen. Veel collega’s houden zich hier dagelijks mee bezig. Het is dus een belangrijk onderwerp voor de organisatie. De missie van APG is ‘een goed inkomen voor nu, straks en later’. Een rechtvaardige verdeling van het pensioen bij scheiding hoort hier zeker bij.  

Kan je aangeven wat jou tijdens het schrijven van het essay het meeste heeft verrast?

Ik had een duidelijk beeld van waar ik over wilde schrijven en mijn mening was door mijn ervaringen ook al gevormd. Het essay moest gebaseerd zijn op (wetenschappelijke) bronnen. Tot mijn verbazing vond ik voor alles wat ik al in mijn hoofd had een ondersteunende wetenschappelijke bron. Bijvoorbeeld over het feit dat mediators bij een echtscheiding vaak weinig weten over verdeling van pensioen bij scheiding.

Heb je een tip voor toekomstige cursisten die een essay gaan schrijven?

Kies een onderwerp waar je veel over weet, waar je zelf een mening over hebt of dat emoties bij je oproept. Dat maakt het schrijven van het essay zoveel gemakkelijker.

En natuurlijk zijn we nieuwsgiering hoe je de Leergang Collectieve Pensioenen hebt ervaren.

Zowel OCP, als LCP hebben mij een dieper begrip gegeven van hoe pensioen werkt. Het is fijn om echt te begrijpen hoe een pensioen berekend wordt.

Gina Lafghani, Manager Contactcenter APG geeft als reactie op het winnen van het essay door Tom:

“Als Klant Contact Center vinden wij het belangrijk om onze medewerkers continu te ontwikkelen. Elk jaar volgen een aantal medewerkers de OCP en LCP opleiding. Onze medewerkers zijn immers dagelijks bezig met pensioenen. Door het volgen van deze opleiding worden de medewerkers gestimuleerd om hun actuele kennis nóg verder te verdiepen en dat is weer van meerwaarde voor APG. Wij zijn dan ook super trots dat Tom dit jaar de felbegeerde Essayprijs heeft gewonnen! Het winnen van een essayprijs is een bewijs van toewijding, expertise en het vermogen om complexe kwesties te doorgronden en te communiceren op een manier die anderen begrijpen en inspireren.”