IT aanbod

 • Maatwerk

Controle op het complexe vakgebied van IT, data en cybersecurity

Nieuwe regelgeving en toekomstige ontwikkelingen

Door de veranderende regelgeving, digitalisering en automatisering spelen IT, cybersecurity en datakwaliteit een steeds grotere rol binnen de pensioensector. Met oog op het nieuwe pensioenstelsel staan we voor fundamentele veranderingen die aanpassingen vereisen.

Belang van IT en Cybersecurity

Het feit dat IT, datakwaliteit en cybersecurity nu en in de toekomst belangrijke onderwerpen zijn voor pensioenfondsen blijkt wel uit de vele berichtgeving over dit onderwerp van onder andere DNB. Ook de Pensioenfederatie onderkent het belang van IT in de pensioensector en heeft IT als nieuw deskundigheidsgebied toegevoegd aan de Handreiking besturen van een pensioenfonds (voorheen “handreiking geschikt pensioen bestuur’’).

Verantwoordelijkheid en up-to date kennis voor bestuurders

Als pensioenfondsbestuurder, lid van een fondsorgaan of medewerker van het bestuursbureau hoeft u geen expert op dit gebied te zijn. Het is echter wel belangrijk om een overzicht te krijgen van de plek van IT, cybersecurity en datakwaliteit binnen de bedrijfsvoering, de ontwikkelingen, de nieuwe wet- en regelgeving, welke instrumenten er tot uw beschikking zijn en hoe te handelen bij incidenten. Het bestuur van een pensioenfonds is uiteindelijk verantwoordelijk voor IT, dus het is geen “ver-van-mijn-bed-show”. Het pensioenfonds moet in control zijn, zowel voor de eigen IT-omgeving als die van de uitbestedingspartijen.

Open IT-programma’s en maatwerk

SPO Nyenrode biedt diverse IT-modules aan die u individueel kunt volgen. De modules worden ook als maatwerkprogramma voor uw pensioenfonds aangeboden. De exacte inhoud, volgorde van onderwerpen, het aantal dagdelen en planning wordt in overleg bepaald. Op basis van dit fondsspecifieke ontwerp verzorgen wij voor u een offerte op maat.

Advies nodig?

Benieuwd of deze opleiding aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.

IT-modules gericht op de pensioensector

De praktische, stapsgewijze aanpak van de IT-modules van SPO Nyenrode stelt u als pensioenprofessional in staat om efficiënt en effectief een optimale IT-governance te realiseren. Samen vinden we antwoorden op uw vraagstukken en krijgt u solide handreikingen om ‘het goede gesprek’ over (innovatie van) IT te voeren. De volgende modules worden door SPO Nyenrode aangeboden en zijn los te volgen.

Module IT-systemen en dataverwerking

Deze module richt zich volledig op IT-systemen & dataverwerking binnen het pensioenbestuur. Er is veel aandacht voor de impact van IT-risico’s binnen uw fonds, met speciale focus op IT binnen het nieuwe pensioenstelsel. Deze module is onderdeel van Leergang A, maar is ook los te volgen. Meer informatie over de module en de starttijden vindt u hier.

Module Risicomanagement, IT & uitbesteding

Tijdens deze module staat het integreren van risicomanagement in alle bestuurlijke processen centraal. Er is speciale aandacht voor IT-Governance, risico’s en technologische vernieuwingen. Daarnaast krijgt u handvatten om de inrichting van het uitbestedingsproces te monitoren en te professionaliseren. Deze module is onderdeel van Leergang B, maar is ook los te volgen. Klik hier voor meer informatie en de starttijden.

Module Cybersecurity in de uitbestedingsketen; DORA & Good Practices

In deze module behandelen we de volgende onderwerpen:

 • Cybersecurity en de impact van aanvallen voor pensioenfondsen, inclusief een simulatie van een cyberaanval.
 • Informatiebeveiliging door de gehele uitbestedingsketen.
 • Een effectief beheersraamwerk voor IT-risico’s.
 • Voorbeelden en handvatten uit de Good Practice Informatiebeveiliging (GPIB) van DNB.
 • Evalueren van IT-gerelateerde incidenten, inclusief de menselijke factor.
 • Focus op de Digital Operational Resilience Act (DORA).

Deze module is onderdeel van Leergang B maar is ook los te volgen. Klik hier voor meer informatie en de starttijden.

Module IT & het nieuwe pensioenstelsel

In deze module nemen we u mee in de inhoudelijke impact van de Wtp op IT, informatiesystemen en data.

 • Wat maakt de impact op IT zo groot?
 • Wat zijn de belangrijkste verschillen in de informatiesystemen tussen het huidige en het toekomstige stelsel?
 • De noodzaak tot vergaande integratie van de pensioenadministratie en vermogensbeheer.
 • Hoe gaat u vanuit IT-oogpunt om met belangrijke vraagstukken zoals de toedeling van de risicodelingsreserve en solidariteitsreserve?
 • Wat is de IT-impact op wel of niet invaren?
 • Hoe houdt u de transitie beheersbaar?
 • Wat is de rol van data en datakwaliteit in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel?

Voor meer informatie over de module en de starttijden klik hier.

Stel uw eigen programma samen

Rond de thema’s IT, datakwaliteit en cybersecurity verzorgt SPO Nyenrode diverse opleidingsprogramma’s. Een van de mogelijkheden is een maatwerkprogramma dat specifiek is afgestemd op uw opleidingsbehoefte. Hieronder vindt u een keuzemenu. Uit deze menukaart kunt u onderdelen kiezen die specifiek aansluiten bij uw opleidingsbehoefte.

Keuzemenu
 • IT-systemen en dataverwerking, inclusief focus op datakwaliteit
 • IT-Governance, inrichting & change
 • IT-risico’s en technologische vernieuwingen
 • IT-beleid & uitbesteding
 • Cybersecurity in de uitbestedingsketen; DORA & Good Practices
 • IT en het nieuwe pensioenstelsel

Staat uw wens of aandachtsgebied hier niet tussen? Een maatwerkprogramma is een programma dat wij volledig op de wens van de klant afstemmen. Heeft u dus andere wensen dan hierboven zijn benoemd dan gaan wij graag in gesprek om af te stemmen hoe we aan die wens kunnen voldoen.

Toegang tot SPO Perform

Met uw op maat gemaakte programma is het ook mogelijk toegang tot het platform SPO Perform af te nemen. Met dit online leerplatform vindt u op één plek kennis, nieuwe inzichten, actualiteiten en opinies in de vorm van microlearnings. Op het gebied van IT, datakwaliteit en cybersecurity maar ook op alle andere onderwerpen die in de sector spelen. Bekijk ter inspiratie bijvoorbeeld alvast de video: In control op IT-Governance. Een integrale IT-benadering vanuit bestuurlijk perspectief.