Verwelkom je medewerkers met goede onboarding

Om nieuwe medewerkers in korte tijd wegwijs te maken in het pensioenlandschap en de APG organisatie ontwikkelde APG in samenwerking met SPO het programma JumpStart@APG.

JumpStart@APG is een inhoudelijk onboardingsprogramma voor de nieuwe APG collega’s van de bedrijfsonderdelen Fondsenbedrijf en Deelnemer- en Werkgever Services . In een interview met APG gingen we in over deze samenwerking van APG en SPO.

Brigitta Bach – Strategisch HR Business Partner – APG: ‘’APG werkt al jaren samen met SPO op het gebied van de inhoudelijke pensioenopleidingen. We wilden de basiskennis uit die opleidingen combineren met  kennis over APG en alle stakeholders. Dat was onze vraag aan SPO: help ons met een aanpak met de juiste balans tussen inhoud, het toepassen ervan, en met oog voor de juiste groepsdynamiek.”

Collega’s een warm welkom geven en alle startende collega’s dezelfde inhoudelijke basisbagage meegeven, dat is het doel
Brigitta legt uit: “Ons doel is om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen bij APG en  hun werk goed kunnen oppakken voor de fondsen, deelnemers en werkgevers. In aanloop naar het nieuwe pensioenstelstel worden er veel nieuwe collega’s aangenomen en werd de behoefte aan een solide onboardingsprogramma groot.

Ithar da Costa – Programma Directeur Performance APG vult aan: “We willen dat startende collega’s dezelfde inhoudelijke basisbagage hebben over APG en onze dienstverlening. Denk daarbij aan de kernwaarden van APG en inhoudelijke basiskennis over pensioenen, deelnemers, fondsen, materie, systemen en processen. Zodat nieuwe collega’s begrijpen in welke context ze gaan werken en wat de betekenis is van hun werk in het grotere geheel. De achtergrond van de deelnemers aan de JumpStart is net zo divers als de verschillende afdelingen bij APG. De JumpStart versterkt ook de onderlinge verbinding. We weten dat medewerkers die elkaar kennen uit opleidingsklassen, ook later in hun carrière elkaar makkelijker opzoeken.”

VLNR: Francine van Dierendonck, Ithar da Costa, Brigitta Bach

Eén uniform programma voor alle nieuwe collega’s
Brigitta weet vanuit haar uitgebreide HR ervaring: “Voorheen gebeurde de inhoudelijke onboarding op de afdelingen en in de teams zelf. Met alle goede intenties had dat als nadeel dat iedereen daaraan een eigen invulling gaf, zonder dat er altijd een planmatige  aanpak aan ten grondslag lag. Ook was uniformiteit ver te zoeken, waardoor niet iedereen dezelfde basis had en waren het vaak dezelfde collega’s die steeds nieuwe collega’s opleidden naast hun eigen (drukke) werkzaamheden. Opleiden is een vak, net zoals het ontwerpen van een opleidingsplan.

Een mooie samenwerking voor het beste resultaat
Brigitta: “De ervaring met de samenwerking met SPO is heel positief. We waren in staat om in twee maanden een eerste versie van de JumpStart neer te zetten. We begonnen in november 2021 met het ontwerp en in de eerste week van januari 2022 startte de eerste groep nieuwe collega’s. Door de inzet van een aantal zeer ervaren APG medewerkers en de kennis en didactische kracht van SPO hebben we een goed opleidingstraject neergezet. De JumpStart bestaat uit vijf dagdelen, waarbij online klassikaal lessen in de ochtend worden gecombineerd met een online leeromgeving voor zelfstudie. Zo belasten we de deelnemers slechts één volle werkweek.”

De eerste groepen zijn afgerond en de reacties zijn positief!
Ithar da Costa: “Inmiddels hebben 78 nieuwe collega’s deelgenomen en  waarderen zij de JumpStart gemiddeld met een 9. Met name het meeluisteren met het klantcontactcentrum maakt indruk. Dan voel je écht waar deelnemers mee zitten en hoe verschillend de vragen zijn. Dan snap je ook waarvoor je het doet.

De kwaliteit van de sprekers en de voorbereiding wordt zeer gewaardeerd. Nieuwe medewerkers ervaren dat APG hun start bij APG serieus neemt en voelen zich welkom. Nu we een aantal maanden verder zijn zullen we ook de managers van de nieuwe medewerkers om feedback vragen, om te horen hoe deze aanpak in de teams bevalt en of zij een verschil merken.”

Francine van Dierendonck – Lid van de raad van bestuur van APG beaamt dat: “APG is een prachtig bedrijf en pensioenen een relevant product. Maar het is ook complexe materie. Goed begrip van de context waarin je gaat werken helpt om sneller je weg te kunnen vinden binnen APG. Bovendien is het ook gewoon heel leuk om op deze manier kennis te maken met de volle breedte van alle werkzaamheden die onze collega’s dagelijks uitvoeren. APG ontvangt pensioendeelnemers met een warm welkom. Het is logisch dat we dat ook doen bij nieuwe collega’s.”

Goed begrip van de context waarin je gaat werken helpt om sneller je weg te kunnen vinden binnen APG.

Brigitta sluit af: “We zijn in januari gestart en we gaan nu leren hoe we stapsgewijs het programma nog beter kunnen maken en up to date kunnen houden. Er gebeurt veel in de sector en bij APG. Het is belangrijk dat we goed aansluiten op de behoefte van nieuwe medewerkers, zeker als ze niet uit de pensioensector komen.”

Hoe kunnen wij u helpen uw behoeftes en ambities te verwezenlijken?
Het maakt niet uit wat uw behoefte of ambitie is, met een speciaal ontwikkeld programma op maat helpt SPO graag uw doelstellingen te realiseren. De kennis en expertise in de pensioensector verbinden is onze missie. Het direct toegankelijk en toepasbaar maken van die kennis en expertise vinden we essentieel. Alleen zo kunnen mensen én organisaties continu van elkaar leren en daardoor optimaal presteren in een continu veranderende omgeving.

Heeft uw organisatie behoefte aan een opleiding of advies op maat? Onze adviseurs adviseren u graag verder over de mogelijkheden. Neem contact op via info@spo.nl of T: 070 427 66 55.

Heeft uw organisatie zelf behoefte aan een onboardingsprogramma? Klik op onderstaande button en lees wat SPO voor uw organisatie kan betekenen in dit proces.