Module IT-risico’s en trends

 • 11 november 2021
 • Module

Module IT-risico’s & trends

Als bestuurder van een pensioenfonds is sturing op de beheersing van de risico’s van het fonds een grote verantwoordelijkheid. In het verleden ging dat vooral over de risico’s die te maken hebben met vermogensbeheer, pensioenbeheer en de (uitbestede) uitvoering in algemene zin. Maar tijden veranderen en de focus van de expliciet te managen risico’s neemt toe. Het managen van de IT-risico’s maakt daarvan onderdeel uit.

In de module IT-risico & trends komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde;

 • Hoe komt u tot een IT-beheersing die voldoet aan de eisen van de toezichthouders en in lijn is met de strategie van het fonds?
 • Wat is uw IT verantwoordelijkheid en hoe verankert u deze in uw governance?
 • Welke eisen stellen de toezichthouders?
 • Hoe beheerst u de IT-risico’s?

Kortom de vele aspecten rondom IT-risico’s waar u als bestuurder mee te maken krijgt komen aan de orde.

Naast de IT-risico aspecten is er in deze module ook aandacht voor de belangrijkste trends, kansen, bedreigingen van IT binnen de pensioensector en de vraag hoe u hier als bestuurder mee omgaat? Wat is de impact hiervan voor de komende periode?

Voor wie

De module is geschikt voor pensioenfondsbestuurders, het pensioenfonds als geheel, het verantwoordings- en belanghebbendenorgaan, de Raad van Toezicht en het bestuursbureau.

Specifieke IT kennis bij aanvang is niet noodzakelijk.

Aanpak

Een brede mix van leermiddelen maakt het plezierig om te leren. Als u nog geen andere module binnen deze leergang heeft gevolgd dan volgt u ter voorbereiding twee online modules: context setting en basiskennis IT. Daarnaast bereid u de klassikale bijeenkomst voor. In de klassikale bijeenkomsten wordt vervolgens de theorie en casuïstiek door de docent verdiept en geduid in relatie tot uw rol en het eigen pensioenfonds. U deelt kennis en er is volop ruimte voor vragen en discussie waarmee u de geleerde lesstof direct toepast.

Docenten uit de praktijk

Onze docenten zijn ervaren professionals die behoren tot de top in hun vakgebied. Zij zijn didactisch geschoold en weten op enthousiaste en heldere wijze de lesstof met aandacht voor interactie en actualiteit over te brengen.

Leergang IT-Governance

Deze module maakt onderdeel uit van de Leergang IT.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs.

Programma

U start met een deel online zelfstudie. Daarna volgt u een klassikale bijeenkomst van één dag. Het programma IT-risicomanagement en IT-trends helpt u:

 • Inzicht te krijgen in (operationele) IT-risico’s en de beheersing daarvan
 • Een aanzet te maken om te komen tot een fondsspecifiek stappenplan op het gebied van IT-risicomanagement
 • Inzicht te krijgen in hoe rollen en verantwoordelijkheden rondom IT verdeeld zijn tussen bestuur en uitbestedingspartijen.
 • Hoe richt u IT-risicomanagement in?
 • Wat zijn de belangrijkste IT-risicogebieden?
 • Inzicht te krijgen in de belangrijkste trends, kansen, bedreigingen van IT binnen de pensioensector en de impact hiervan.

Certificaat

Na afloop ontvangt u een certificaat.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs.

Planning & investering

Als dit uw eerste module uit de Leergang-IT-Governance is dan ontvangt u voorafgaand aan de module IT-risico’s en trends 2 online basismodules, van maximaal 4 uur aan voorbereidingstijd.

Naast de 2 online basismodules ontvangt u ter voorbereiding op de eendaagse bijeenkomst een online voorbereiding. U kunt hiervoor rekenen op 8-10 uur extra voorbereidingstijd.

U volgt na de 2 online basismodules en de online voorbereiding de module IT risico’s & trends van 1 dag.

Data en prijzen

Module IT-risico’s en trends

Datum Planning Kosten Locatie
11 november 2021 €1.270,- OOSTERBEEK

Inbegrepen

 • Alle lesmaterialen
 • Indien nog niet eerder gevolgd; 2 online modules: context setting & basiskennis IT

Al onze opleidingen en examens zijn vrijgesteld van BTW.

Maatwerk

Deze module kan vanaf 6 deelnemers ook als maatwerkprogramma voor uw pensioenfonds worden aangeboden. 

De exacte inhoud, volgorde van onderwerpen, het aantal dagdelen en planning wordt in overleg bepaald. Op basis van dit fondsspecifieke ontwerp verzorgen wij voor u een offerte op maat.

Neem contact op met onze adviseurs via info@spo.nl of T: 070 427 66 55.
Zij informeren u graag verder over de Leergang IT Governance en verzorgen voor u een offerte op maat.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs.

Docent aan het woord

Is uw pensioenfonds klaar voor de IT-transformatie?

Richard Lugtigheid schrijft in zijn artikel over IT- trends & risico’s.