Module IT-beleid en uitbesteding

  • 28 januari 2022
  • Module

Module IT-beleid & uitbesteding

Het bestuur van het pensioenfonds is verantwoordelijk voor goed reilen en zeilen van het pensioenfonds en moet komen tot een beheerste en integere bedrijfsvoering. Als bestuur moet
u ‘in control’ zijn. De keuze voor zelf doen, samenwerken of uitbesteden moet in lijn zijn met het risicoprofiel van het fonds. Bij deze keuze is IT in toenemende mate een dominante factor, door toenemende complexiteit, aanverwante risico’s en aanstaande wijzigingen door het pensioenakkoord. Voor besturing is een gedegen IT-strategie en IT-beleid van essentieel belang. 

In de module IT-beleid & uitbesteding komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde; Wat is de rol van IT-strategie en IT-beleid voor uw pensioenfonds? Hoe komt u tot de opstelling van een IT-strategie en een IT-beleid waarmee u de sturing op de uitvoering daadwerkelijk aanpakt. Welke eisen gelden voor een goede IT-strategie en IT-beleid? Hoe implementeert en hanteert (van normering naar monitoring) u het IT-beleid in uw fonds en de uitvoering? Hoe bepaalt u de keuze voor zelf doen, samenwerken of uitbesteden en welke rol speelt IT-strategie en IT-beleid hierbij?

Naast IT-strategie, IT-beleid en het aspect uitbesteding is er in deze module ook aandacht voor dataclassificatie & datamanagement, IT- en informatiebeveiligingsrichtlijnen en rapportage.

Voor wie

De module is geschikt voor pensioenfondsbestuurders, het pensioenfonds als geheel, het verantwoordings- en belanghebbendenorgaan, de Raad van Toezicht en het bestuursbureau.

Specifieke IT kennis bij aanvang is niet noodzakelijk.

Aanpak

Een brede mix van leermiddelen maakt het plezierig om te leren. Als u nog geen andere module binnen deze leergang heeft gevolgd dan volgt u ter voorbereiding twee online modules: context setting en basiskennis IT. Daarnaast bereid u de klassikale bijeenkomst voor. In de klassikale bijeenkomsten wordt vervolgens de theorie en casuïstiek door de docent verdiept en geduid in relatie tot uw rol en het eigen pensioenfonds. U deelt kennis en er is volop ruimte voor vragen en discussie waarmee u de geleerde lesstof direct toepast.

Docenten uit de praktijk

Onze docenten zijn ervaren professionals die behoren tot de top in hun vakgebied. Zij zijn didactisch geschoold en weten op enthousiaste en heldere wijze de lesstof met aandacht voor interactie en actualiteit over te brengen.

Leergang IT-Governance

Deze module maakt onderdeel uit de de Leergang IT-Governance.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs.

Programma

U start met een deel online zelfstudie. Daarna volgt u een klassikale bijeenkomst van één dag. Het programma IT-beleid & uitbesteding helpt u:

  • Inzicht te krijgen in de rol van IT-strategie en IT-beleid voor uw pensioenfonds
  • Inzicht te krijgen in de eisen en criteria voor een IT-strategie en een IT-beleid
  • Een opzet te maken tot het opstellen van een IT-strategie en een IT-beleid
  • Inzicht te krijgen hoe u het IT-beleid in uw fonds en de uitvoering implementeert en hanteert
  • Inzicht te krijgen hoe u de keuze voor zelf doen, samenwerken of uitbesteden bepaalt en welke rol IT-strategie en IT-beleid hierbij spelen
  • Dataclassificatie en datamanagement, IT- en informatie-beveiligingsrichtlijnen en rapportage te plaatsen in deze context.

Certificaat

Na afloop ontvangt u een certificaat.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs.

Planning & investering

Als dit uw eerste module uit de Leergang-IT-Governance is dan volgt u voorafgaand aan de module IT-beleid & uitbesteding 2 online basismodules, met maximaal 4 uur aan voorbereidingstijd.

Naast de 2 online basismodules bereid u zich voor op de eendaagse bijeenkomst door online voorbereiding. Hiervoor staat 8-10 uur extra voorbereidingstijd.

U volgt na de 2 online basismodules en de online voorbereiding de module IT-beleid & uitbesteding van 1 dag.

Data en prijzen

Module IT-beleid en uitbesteding

Datum Planning Kosten Locatie
28 januari 2022 €1.270,- OOSTERBEEK

Inbegrepen

  • Alle lesmaterialen
  • Indien nog niet eerder gevolgd; 2 online modules: context setting & basiskennis IT

Al onze opleidingen en examens zijn vrijgesteld van BTW.

Maatwerk

Deze module kan vanaf 6 deelnemers ook als maatwerkprogramma voor uw pensioenfonds worden aangeboden. 

De exacte inhoud, volgorde van onderwerpen, het aantal dagdelen en planning wordt in overleg bepaald. Op basis van dit fondsspecifieke ontwerp verzorgen wij voor u een offerte op maat.

Neem contact op met onze adviseurs via info@spo.nl of T: 070 427 66 55.
Zij informeren u graag verder over de Leergang IT Governance en verzorgen voor u een offerte op maat.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs.