header

Is de huidige rekenrente achterhaald?

Raph Schaepkens, AZL

Een whiskeyreis naar Schotland staat nog altijd bovenaan het verlanglijstje van Raph Schaepkens (31). Maar tot het zover is, doet hij zich te goed met proeverijen in Limburg of België. De teugels laten vieren. Het is ook zijn advies voor de pensioenfondsen. De huidige rekenrente-methodiek is achterhaald, verklaart Schaepkens. Het is tijd om het beleggingsresultaat mee te laten wegen in de rekenrente zodat er minder in kas hoeft te blijven.

Per toeval rolde Schaepkens de pensioensector in. “Ik heb bedrijfseconomie aan de HEAO gestudeerd. Een brede opleiding, passend bij mijn brede interesse. Via een uitzendbureau ben ik vervolgens bij AZL terecht gekomen waar ik nu al vijf jaar naar volle tevredenheid werk als medewerker backoffice pensioenen voor de DC-regeling. Pensioenen? Daar had ik dus niet al te veel verstand van, maar via SPO heb ik inmiddels de nodige kennis opgebouwd”, vertelt Schaepkens bevlogen. “Mijn werkgever plant er tijd voor in, wat natuurlijk erg prettig is. En de combinatie van theorie en praktijk is ideaal. Kortom, een leuke manier om me de pensioenmaterie eigen te maken.”

In beleggingen was Schaepkens al wel thuis, vandaar het onderwerp van zijn essay. “De UFR-methodiek berekent momenteel het toekomstig rendement voor pensioenfondsen en bepaalt daarmee hoeveel geld ze in kas moeten hebben om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Maar in deze methodiek is geen rekening gehouden met de aanhoudende lage en soms zelfs negatieve rentes van de laatste tijd. Bovendien hebben de fondsen een degelijk beleggingsbeleid neergezet dat veelal zo’n 7 procent rendement oplevert. Tegelijkertijd moeten ze hun deelnemers melden dat er tekorten zijn. Dit voelt natuurlijk krom”, legt Schaepkens uit. “Een aanpassing van de rekenrente-methodiek is daarom op zijn plek. Wordt een deel van de beleggingsresultaten meegewogen, dan komt de rekenrente hoger te liggen. De kans op onvoldoende dekkingsgraad wordt kleiner, waardoor pensioenen minder vaak gekort hoeven te worden en de pensioenleeftijd minder snel hoeft toe te nemen. Hiermee bereiken we niet alleen een bestendiger, maar ook een leefbaarder pensioenstelsel.”

Lees hier het essay van Raph Schaepkens

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases