header

Kun je rekenen? Reken er dan maar niet op!

Harm Verschuren, TKP Pensioen

Voor een Neerlandicus die in zijn vrije tijd korte verhalen schrijft, was de essay-opdracht natuurlijk geen lastige opgave. Toch gaf het onderwerp Harm Verschuren (29) zo nu en dan kopzorgen. Want is de jonge deelnemer in een pensioenfonds nu gebaat bij een kunstmatig verhoogde rekenrente? Of niet? En hoe kan het dat zoveel mensen de crisis alweer vergeten zijn? Verschuren noemt het zorgwekkend en pleit voor een voorzichtige rekenrente.

Vanuit een studie Nederlands in Groningen rolde Verschuren via via de pensioensector in. “Het leuke van werken met pensioenen is dat je ergens verstand van hebt dat veel mensen ingewikkeld vinden”, lacht Verschuren. “Zelf word ik er blij van kennis op te doen en nieuwe dingen te leren, dus dat is in deze sector geen probleem. Pensioenen zijn actueel en er is altijd gedoe over in de media. Maar de materie zelf is natuurlijk wel vrij droog, met alle getallen en regeltjes.”

Gelukkig heeft Verschuren wel iets met droogheid. Of eigenlijk, met Engeland. “Ik kijk en luister graag naar Britse comedy en Britpop zoals de Arctic Monkeys. Momenteel train ik voor mijn eerste Nijmeegse vierdaagse en met een koptelefoon op met muziek of een podcast ben je zo twee uur verder”, vertelt Verschuren. Mocht hij zich toch vervelen dan kan hij altijd nog het alfabet achterstevoren opzeggen. “Ik denk niet dat veel mensen dat kunnen, maar het is een van mijn verrassende talenten.”

Verder denkt Verschuren graag na over de toekomst. Zijn eigen toekomst én dat van jonge pensioendeelnemers. “De rekenrente was een belangrijk struikelblok bij de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel. Om dat vraagstuk voor jonge deelnemers tot op de bodem uit te zoeken heb ik in mijn essay alle voors en tegens van een kunstmatig verhoogde rekenrente op een rij gezet. Wat blijkt? Er valt iets voor te zeggen. Maar als we iets geleerd hebben van de financiële crisis, dan is het wel dat voorzichtigheid geboden is. Het kunstmatig verhogen van de rekenrente is wat mij betreft een onverantwoorde manier van speculeren met pensioenpotjes. We moeten afleren dat the sky the limit is.”

Lees hier het essay van Harm Verschuren

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases