header

Ereschuld van het pensioenfonds

Stefanie Berger-Clermont, APG

Met een voorliefde voor science fiction duikt Stefanie Berger-Clermont (28) graag in andere werelden. Maar dat betekent niet dat ze de derde planeet van ons zonnestelsel uit het oog verliest. Sterker nog, ze bekommert zich om leven én dood. Want hoe zit het eigenlijk met het vergeten ouderdomspensioen als nabestaanden van een overleden deelnemer dit willen claimen?

Berger zocht het voor haar essay tot op de bodem uit. “Er is in de media regelmatig aandacht voor vergeten pensioenen. Maar dat gaat dan eigenlijk altijd over levende deelnemers die zich niet melden. Wat nu als erfgenamen bij het pensioenfonds aankloppen?”, zegt Berger gedreven. “Er is geen eenduidige regelgeving voor de uitbetaling van ‘vergeten’ pensioenen aan erfgenamen. Sommige pensioenfondsen sluiten zich aan bij de visie van de Ombudsman Pensioenen en betalen desgewenst ook aan nabestaanden uit. Terwijl andere gewoonweg niet uitkeren.”

Voor Berger voelt dit onrechtmatig. Als betrokken allround medewerker pensioenuitvoering bij pensioenfonds PWRI spreekt ze regelmatig direct met klanten. “Het is een van de leukste onderdelen van mijn werk. Niet voor niets heb ik voor de studie hbo rechten met een sociale insteek gekozen, in plaats van de universiteit. Geef mij maar de praktijk, in plaats van de theorie.” Sociaal als ze is, noemt Berger als hobby dan ook haar twee jonge kindjes. “Naast werk besteed ik daar immers mijn meeste tijd aan”, lacht ze. Maar dan wel graag buiten. Met hond.   

Pensioenfondsen zou Berger willen adviseren hun beleidsvrijheid te gebruiken om structureel ouderdomspensioen van een overleden deelnemer wel aan partners of kinderen uit te betalen. “Niet alleen vanuit het erfrecht is dit voor de hand liggend. Fondsen hebben ook een zorg- en haalplicht, die verder gaat dan alleen de deelnemer. Eer en rechtmatigheidsgevoel spelen een grote rol in dit vraagstuk”, benadrukt ze. “En een gunstig bijeffect van uitbetaling aan erfgenamen is bovendien de positieve publiciteit die het pensioenfondsen kan opleveren.”

Lees hier het essay van Stefanie Berger-Clermont

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases