header

Fundament voor verantwoordingsorganen

Verstand van zaken in uw nieuwe rol

 

U bent een nieuw lid of aspirant-lid van het verantwoordingsorgaan en wilt goed voorbereid zijn op uw rol en taken. U vindt het belangrijk om een goede gesprekspartner te zijn voor het bestuur. Kennis vergaren en de kern van de problematiek begrijpen is daarvoor essentieel. 

In de opleiding Fundament voor verantwoordingsorganen staat uw rol als lid van het verantwoordingsorgaan centraal. U krijgt kennis en vaardigheden aangereikt voor het adviseren en controleren van het bestuursbeleid. U raakt snel thuis in uw rol en bent goed in staat om het bestuursbeleid te toetsen op evenwichtige belangenafweging. Zo maakt u een goede start in het verantwoordingsorgaan.

Opzet en duur

De essentie van het verantwoordingsorgaan, uw taken en verantwoordelijkheden, komen in de volgende onderdelen aan bod: 

 • organisatie van het werk en doorgronden van de van de stukken die van belang zijn
 • kennis, inzicht en oordeelsvorming van de beleidsterreinen communicatie, premiebeleid, uitvoeringsovereenkomst en risicohouding van het pensioenfonds
 • waarborgen van evenwichtige belangenafweging
 • vertaling van kennis naar uw fondssituatie.

De opleiding is een combinatie van online leren en klassikale bijeenkomsten en is als volgt opgebouwd:

 • online leren in een periode van 2 weken (studiebelasting circa 8 uur)
 • klassikale bijeenkomst van 1 dag
 • online leren, inclusief een online bijeenkomst in een periode van 3 weken (studiebelasting circa 8 uur)
 • afsluitende klassikale bijeenkomst van 1 dag.

Online leren biedt u de kennis waarmee u zich goed voorbereidt op de klassikale bijeenkomsten. U neemt de theorie door en maakt opdrachten en cases. U studeert in uw eigen tempo op het moment dat het u past. Ook zorgt deze aanpak ervoor dat alle deelnemers bij de start van de klassikale bijeenkomsten beschikken over hetzelfde aanvangsniveau.

In de klassikale bijeenkomsten wordt vervolgens de theorie en casuisitek door de docent verdiept en geduid in relatie tot uw rol als lid van het verantwoordingsorgaan en het eigen pensioenfonds. U deelt kennis en er is volop ruimte voor vragen en discussie.

Het online bijeenkomst maakt onderdeel uit van de tweede periode van online leren. Het biedt de mogelijkheid om vragen te stellen naar aanleiding van de eerste bijeenkomst en geeft een inleiding op de tweede klassikale bijeenkomst.

 Afbeelding

Na afloop van de opleiding ontvangt u een certificaat als bewijs van deelname. 

Data, locaties en prijzen

Fundament voor verantwoordingsorganen
Op 6 mei 2020 voor €2125

 • Inbegrepen: Lesmateriaal, lunch, koffie en thee.
 • Inbegrepen: Fundament voor het verantwoordingsorgaan. Klassikale bijeenkomsten op 27 mei en 17 juni 2020. Online bijeenkomst op 10 juni 2020.

Fundament voor verantwoordingsorganen
Op 26 augustus 2020 voor €2125

 • Inbegrepen: Lesmateriaal, lunch, koffie en thee.
 • Inbegrepen: Fundament voor het verantwoordingsorgaan. Klassikale bijeenkomsten op 16 september en 7 oktober 2020. Online bijeenkomst op 30 september 2020.

Al onze opleidingen en examens zijn vrijgesteld van BTW.

Overige informatie

De startdatum van de opleiding is het moment dat u start met online leren. Hieronder vindt u per opleiding het programma met de data van de klassikale bijeenkomsten en de online bijeenkomst.

Vanaf 2019 werkt u bij SPO doorlopend aan uw geschiktheid op niveau A en B. We combineren geschikt worden met permanente educatie via het leerplatform SPO Perform. We rollen deze aanpak gefaseerd uit over de diverse leertrajecten.

Bekijk het programma van het Fundament voor verantwoordingsorganen met startdatum 13 mei 2020 met de data van de klassikale bijeenkomsten en het webinar.

SPO Perform

Online leerplatform met betrouwbare en actuele kennis voor de dagelijkse praktijk

Bekijk de mogelijkheden

Advies nodig?

E-mailadres:
info@spo.nl
Telefoon:
(070) 427 66 55

Wilt u persoonlijk advies? Laat dan uw telefoonnummer achter. Wij bellen u.