Niveau A geheel vernieuwd

Een mens verandert. Een organisatie verandert… En wij veranderen met u mee. Continu, wat uw ambitie ook is!

Continue ontwikkelingen
De ontwikkelingen in vakgebieden zoals communicatie en risicomanagement volgen elkaar snel op. Het nieuwe pensioenstelsel en de nieuwe deskundigheidsgebieden ESG & IT spelen daarnaast een grote rol in het bestuurlijke domein. Dit vraagt van u, als pensioenfondsbestuurder, aanvullende of zelfs nieuwe kennis en competenties.

Ook in het vakgebied van leren staan ontwikkelingen nooit stil: leren wordt steeds persoonlijker – wat iemand (nog) moet leren, hangt steeds sterker af van de voorkennis en deze kennis is steeds gevarieerder.

Efficiënter en effectiever leren
We hebben het drukker dan ooit en tijd lijkt steeds schaarser te worden. Leren moet kort, krachtig en to-the-point. Het liefst visueel, want lezen doen we al genoeg. Het Google-effect op leren geldt natuurlijk ook: wat opgezocht kan worden, hoeft niet zelf te onthouden worden. Technologische ontwikkelingen in leersystemen helpen het leerproces steeds efficiënter en effectiever te maken.

Verbinden van kennis en expertise in de pensioensector
In dit tijdperk van veranderingen, veranderen de opleidingen bij SPO mee. Vanaf september starten we met de volledig geactualiseerde opleiding Geschikt worden op niveau A.

Met het leertraject Geschikt worden op niveau A krijgt u inzicht in wat uw rol als aankomend bestuurder of (mede)beleidsbepaler inhoudt. U ontwikkelt uw bestuurlijke competenties en leert de verantwoordelijkheden kennen en toepassen. U volgt een persoonlijk leertraject waarbij uw eigen pensioenfonds centraal staat. Zo leert u wat voor u noodzakelijk en relevant is.

Ervaringen van degenen die u voorgingen zijn ingezet om zowel inhoudelijk als didactisch uw leerervaringen naar een volgend niveau te brengen:

  • Het nieuwe programma sluit nog meer aan bij de verschillende competenties voor het managen van een pensioenfonds en de waardeketen hiervan. Op een aantal plekken leidt dit tot een andere volgorde van de aangeboden kennis met een duidelijkere afbakening
  • Leren wordt makkelijker en leuker door meer visuele content in de online leeromgeving en SPO Perform
  • U heeft alles als naslag bij de hand
  • Het nieuwe programma is tot stand gekomen in intensieve samenwerking met onze docenten. Zij hebben allemaal didactische ervaring en zijn experts uit de sector
  • De voorbereiding van de modules wordt vooraf in de online leeromgeving en SPO Perform aangeboden. De klassikale bijeenkomsten benutten we daarom optimaal voor actief leren van praktijkvraagstukken, met en van elkaar.

De opleiding Geschikt worden op niveau A bestaat uit 4 modules:
Module A1: Het pensioenfonds en haar bestuur
Module A2: Financiële deskundigheid gebieden, risico, -en beleggingsbeleid
Module A3: Bestuur, verantwoording en toezicht
Module A4: IT systemen & dataverwerking

De modules vormen een geïntegreerd geheel, gebaseerd op dilemma’s, taken en behoeften van u als deelnemer en bieden de juiste handvatten en tools aan om inhoudelijke kennis/theorie in de praktijk in uw eigen fonds toe te passen. 

Wat u altijd mag verwachten van SPO
  • Actuele en up-to-date content
  • Didactisch beproefd
  • Praktijkgericht
  • Leren van elkaar
  • Inhoudsexperts met didactische ervaring

De vertrouwde, persoonlijke intake voor niveau A blijven we doen om uw leertraject zo persoonlijk mogelijk en op maat in te richten. Daarnaast kunt u zich nog steeds voorbereiden op het toetsingsgesprek dat u eventueel met DNB gaat voeren.

Uw leerplan

Heeft u voor juli al één of meerdere modules gevolgd van de opleiding Geschikt worden op niveau A en wilt u vanaf september de laatste modules uit de opleiding volgen? Dan hebben de wijzigingen wellicht impact op uw leertraject.

U vraagt zich misschien af: wat verandert er voor mij? Hieronder lichten wij de situaties toe met de grootste veranderingen.

U heeft voor de zomer de module financiële deskundigheidsgebieden afgerond, maar nog niet de module Financieel risicomanagement gevolgd

De module financieel risicomanagement vervalt. Deze module bieden we in de huidige vorm voor de laatste keer aan   op 13 en 14 oktober.

Is deze situatie voor jou relevant? Neem dan contact op met Joyce Switzar via j.switzar@spo.nl. Zij maakt je inschrijving gereed. Ben je 13 en 14 oktober niet beschikbaar? Neem dan ook contact op ons op. We kijken met u naar een passende oplossing.

U heeft de module niet-financiële deskundigheidsgebieden afgerond en u moet de overige modules nog volgen

Als u de module niet-financiële deskundigheidsgebieden heeft afgerond en de overige modules of een deel van de overige modules nog moet doen dan mist u het onderdeel Communicatie.
Voor dit onderdeel organiseren we online een bijeenkomst op vrijdag 28 oktober van 09.30 tot 12.00 uur.

Is deze situatie voor u relevant? Neem dan contact op met Joyce Switzar via j.switzar@spo.nl.

Het nieuwe pensioenstelsel loopt als een rode draad door de geactualiseerde modules. In SPO Perform bieden wij u een leerpad waarbij het nieuwe pensioencontract aan bod komt. U krijgt bericht van ons zodra u kunt starten met de online lesstof.

U heeft de module besturen, verantwoording en toezicht afgerond

Als u de module besturen, verantwoording en toezicht heeft afgerond en de overige module of een deel van de overige modules nog moet doen dan mist u een deel uitleg over risicomanagement en uitbesteding en de three lines of defence. In SPO Perform maken wij leerpad waarbij deze onderwerpen aan bod komen. U krijgt binnenkort bericht van ons zodat u kunt starten met het leerpad


Tot slot
Heeft u nog vragen over uw opleiding neem dan gerust contact met ons op dan helpen wij u in een persoonlijk gesprek verder.