De bijzondere rol van het VO in ESG

De maatschappelijke omslag naar duurzame impact

Er is steeds meer aandacht voor de impact van grote beleggers op mens en en maatschappij.

DNB besteedt structureel meer aandacht aan klimaatrisico’s en andere ESG-thema’s in het toezicht op de pensioensector. Ze gaat beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen doorlichten op risico’s op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Daarnaast zal meer op de beheersing van ESG-risico’s en kennis toetsen. Aankomend bestuurders worden vragen gesteld over ESG-beleid in hun toetsingsgesprek.

Niet alleen de toezichthouder, maar ook deelnemers laten van zich horen en dwingen pensioenfondsbesturen om na te denken over de (duurzame) impact van hun beleggingsportefeuilles.

Welke rol heeft het VO rond duurzaamheid?

Speciaal voor VO-leden is er een leerpad in SPO Perform. Dit leerpad neemt u mee in de bijzondere rol van het verantwoordsorgaan in duurzaamheid en ESG.

De microlearnings nemen u stap voor stap mee in het wetgevend kader rond ESG, de best practices uit de sector en leggen onderliggende dilemma’s en theorieën eenvoudig uit.  

Om naar het leerpad te gaan, heeft u toegang nodig tot SPO Perform.

Heeft u nog geen toegang? SPO biedt kosteloos een proefabonnement van een maand aan. Hiervoor kunt u contact opnemen met ons.