Nóg waardevoller als bestuurslid

Een ervaren bestuurslid van een Nederlands pensioenfonds wilde graag haar rol binnen de beleggingscommissie naar een hoger niveau tillen. Want wat doe je als een merk in je portefeuille niet langer past bij de duurzaamheidsdoelstellingen van het fonds? En hoe ga je om met het afbouwen van rente hedges? Met een beetje meer kennis en inzicht kunnen beleidsvoorstellen en beslissingen nóg beter beoordeeld worden. 

Vandaar dat het bestuurslid koos voor ondersteuning op maat door een onafhankelijke coach van SPO. Voor deze specifieke vraag heeft SPO het bestuurslid gekoppeld aan Sebastiaan Huijbregts, expert in vermogensbeheer en docent en coach bij SPO. “In vier sessies van twee uur zijn we ingegaan op het beleggingsbeleid van dit specifieke pensioenfonds”, vertelt Sebastiaan Huijbregt. “Hoe ziet het beleggingsbeleid eruit? Welke keuzes zijn er gemaakt? En hoe zou het beleid er in de toekomst uit moeten zien?”

Eigen tijdstip en eigen locatie

Door haar achtergrond en werkervaring had het bestuurslid al veel kennis en ervaring.

Toch kan het vele vakjargon iemand nog gemakkelijk uit het veld slaan. Om vrijuit vragen te kunnen stellen in een veilige omgeving hebben we ervoor gekozen dit traject één op één te doen. Op een eigen tijdstip en eigen locatie. Een unieke manier die niet alleen zeer effectief maar ook erg prettig werkt.

Van vraagtekens naar uitroeptekens

Met het jaarverslag van het eigen pensioenfonds als uitgangspunt gingen Huijbregts en het bestuurslid aan de slag. “Mijn rol was eerder coach dan docent. Zij had de regie, niet ik. Mijn doel was niet om les te geven maar om bij te sturen en te prikkelen waar nodig”, zegt Huijbregts. Een insteek die zijn vruchten afwierp. “In de eerste sessie zocht het bestuurslid nog vooral naar bevestiging en eindigden haar zinnen met een vraagteken. Maar na vier sessies had ze duidelijk het juiste inzicht en zelfvertrouwen verkregen. Al snel eindigden haar zinnen met een punt of zelfs een uitroepteken.”

Met zelfvertrouwen om de tafel gaan

Het counselingstraject op maat is volgens Huijbregts dan ook een aanrader voor bestuurders. SPO helpt graag om de juiste coach te koppelen aan specifieke vragen en personen. Een intake vormt de basis van dit traject.

Rond vermogensbeheer hangt nog altijd een zweem van arrogantie. Maar zo moeilijk is het allemaal niet. Het gaat er vooral om zelfvertrouwen te hebben, naast kennis en inzicht. Wie met zelfvertrouwen om de tafel gaat met uitvoerders, durft kritische vragen te stellen. En functioneert daarmee als nóg waardevoller bestuurslid van het pensioenfonds.