Kennis DC-regeling bijspijkeren in opleiding op maat

IT-specialisten voorbereid op wijzigingen.

IT-specialisten voorbereid op wijzigingen

Steeds meer pensioenfondsen stappen over van DB- naar DC-regelingen. Dat vraagt nieuwe kennis in alle functiegroepen van de organisatie. Zo ook onder IT-specialisten, die verantwoordelijk zijn voor het programmeren en bouwen van de regeling in systemen om het administratieve proces te ondersteunen. Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM liet daarom een opleiding op maat ontwikkelen door SPO.

“Elke opleiding op maat begint met het vaststellen van de leerbehoefte. Samen met onder andere de teamleider hebben we de leerdoelen opgesteld voor de eerste groep van 15 IT-specialisten”, vertelt Gaby Mol, opleidingsadviseur bij SPO. “De pensioenkennis bleek sterk te variëren in de groep, van basis pensioenkennis tot relatief weinig pensioenkennis. Met een online leeromgeving hebben we daarom een gelijk instapniveau gecreëerd voor aanvang van de lessen. Iedere deelnemer werd gevraagd zich online voor te bereiden op de opleiding, de theorie door te nemen en multiple choice-vragen te beantwoorden.”

Met collega’s sparren
De opleiding vond vervolgens in huis bij PGGM plaats in twee dagdelen. “Een training op eigen locatie heeft verschillende voordelen. De mensen worden in de eigen praktijksituatie voorbereid op de wijzigingen”, legt Mol uit. “Er is geen reistijd en er hoeft geen externe ruimte gehuurd te worden. Bovendien maakt het de opleiding informeler en de drempel lager. Het is leuk om met collega’s te sparren en samen het traject te doorlopen. En het maakt het makkelijker om naderhand de stof te bespreken.”

De juiste achtergrondkennis
Een docent met jarenlange praktijkervaring met DC-regelingen was verantwoordelijk voor de lessen. “Van het beschrijven van pensioenovereenkomsten en de verschillen tussen DB- en DC-regelingen tot het uitleggen van de Wet verbeterde premieregeling en de beleggingsprofielen. Alles over aanspraken, premie en beleggingskeuze in DC-regelingen kwam aan bod. Bovendien werden in groepsvorm verschillende cases behandeld. Het doel? De IT-specialisten de juiste achtergrondkennis geven om de regeling in de administratie van het pensioenfonds te kunnen programmeren.”

Samengevat, een geslaagde opleiding op maat voor het bijspijkeren van de kennis over DC-regelingen.

Prettige verdieping
Gedurende de opleiding werd er vinger aan de pols gehouden. Zo bleek tijdens het eerste dagdeel dat er meer behoefte aan verdieping was. “Onze ervaren docent is daar direct op ingesprongen met aanvullend materiaal voor het tweede dagdeel. Een opleiding op maat is een flexibele samenwerking waarbij continu getoetst wordt wat de leerbehoefte is”, aldus Mol. In de evaluatie noemden de deelnemers de opleiding een ‘een prettige verdieping’ en ‘een goed breder kader waarin de werkzaamheden in de praktijk geplaatst kunnen worden’. Ook waren ze tevreden over de online leeromgeving en de kwaliteiten van de docent. Als aandachtspunt lieten deelnemers weten in de les meer terug te willen grijpen op de oefenstof uit de voorbereiding. Die suggestie en andere tips verwerkte SPO inmiddels in de opzet van het programma.