Juiste voorbereiding op complexe bestuurdersrol

Maatwerk bij toetsingsgesprek DNB

Maatwerk bij toetsingsgesprek DNB

In het najaar van 2015 trad Frank Lemmink als werkgeversvertegenwoordiger toe tot het bestuur van Shell Pensioenfonds. En dat niet alleen. Hij werd tevens de nieuwe voorzitter van de beleggingscommissie. Een complexe rol. Hoe bereid je je daarop voor? 

Met slechts een paar maanden voor de toetsing van De Nederlandsche Bank (DNB) had Lemmink weinig tijd. Bovendien vereiste zijn nieuwe rol niet alleen geschiktheidsniveau A, maar ook componenten van niveau B. Een pittige combinatie. “SPO dacht echter actief mee bij het ontwikkelen van een fit-for-purpose plan dat mij in staat stelde binnen relatief korte tijd mijn kennis te verdiepen”, legt Lemmink uit. 

Gaps in de ontwikkeling

De weg naar geschiktheid is voor iedereen verschillend. Het hangt af van de rol binnen het bestuur, de ambitie van het pensioenfonds én de eigen kennis en ervaring. “Voor de start van het traject heeft SPO uitgebreid met mij en een adviseur van mijn pensioenfonds besproken waar de gaps in mijn ontwikkeling zitten. En vervolgens geadviseerd hoe we door een combinatie van cursussen, deep dives met experts en een dag personalised training de belangrijkste competenties snel op peil konden krijgen. 

No place to hide

Lemmink heeft een achtergrond in financiële functies. Maar zijn huidige baan als Vice President Finance Upstream Joint Ventures stelde het voorbereidingstraject voor een extra uitdaging: Lemmink reist de hele wereld over en stapt vliegtuig in, vliegtuig uit. De oplossing? Een traject met een stevige online component en de inzet van inhoudsdeskundigen op passende tijdstippen en locaties.

Het online gedeelte werkte uitstekend als refresher en als grounding. De klassikale bijeenkomsten hielpen de materie in context van actuele vraagstukken te plaatsen en de dilemma’s uit te diepen met collegae van andere fondsen. Ik werd gedwongen goed bij de les te blijven. Met name tijdens de individuele sessies is er ‘no place to hide’. En ik kan een dag met een specialist aanraden. Het biedt de vrijheid om al je vragen te stellen en echt de diepte in te gaan waar je dat wilt. Heel intensief. Ik was wel halverwege de middag compleet afgepeigerd.

Het resultaat

Het resultaat mag er echter zijn: een goed toetsingsgesprek bij DNB, SPEN-gecertificeerde diploma’s én een succesvol gestarte rol bij Shell Pensioenfonds die continuïteit biedt en waar collega’s positief over spreken. “Ik kan het traject aanraden. Persoonlijk advies en een combinatie van leervormen op maat gesneden, dit samen houdt het spannend en maakt dat je in beperkte tijd toch snel sprongen kunt maken”, besluit Lemmink.