Efficiënter vergaderen met SPO Perform

Interview Alain de Jager, Bestuurssecretaris bij Unilever APF.

Interview Alain de Jager, Bestuurssecretaris bij Unilever APF

Unilever APF heeft inmiddels meer dan een jaar toegang tot SPO Perform. Samen met SPO is het fonds actief om het leren efficiënter en effectiever te maken. Een onderdeel daarvan is het koppelen van SPO Perform aan de agenda van de bestuursvergaderingen.

Hoe plannen jullie de inhoud van de bestuursvergaderingen?

We hebben een aantal middelen ingericht om de onderwerpen die bij commissies en bestuur op de vergadertafel belanden voor een heel jaar vooraf in te plannen. Daar komen natuurlijk nog zaken bij die niet te voorspellen zijn. Bijvoorbeeld iets wat er bij de onderneming gebeurt of een versnelling in het pensioenakkoord. Maar de hoofdonderwerpen staan al aan het begin van het jaar vast.

Hoe gebruiken jullie SPO Perform bij de bestuursvergaderingen?

De aanleiding van de onderwerpen op de vergaderagenda is veelal wel bekend maar je hebt weleens de vraag: hoe zat het ook alweer? SPO Perform is dan een heel goed hulpmiddel, dat bestuurders zelf de ruimte laat om te kiezen waar ze kennis willen opfrissen.

We hebben met elkaar afgesproken om iedere bestuursvergadering twee microlearnings te koppelen aan de agenda. Op basis van de agenda ga ik zelf op SPO Perform op zoek naar passende microlearnings. Ik kijk bijvoorbeeld of er technische onderwerpen zijn waarbij achtergrond informatie kan helpen. Of dat er onderwerpen zijn waarvan ik denk dat de kennis wat weggezakt kan zijn en het nuttig is om die kennis op te frissen. De linkjes van deze microlearnings voeg ik toe aan de agenda zodat de bestuurders deze gemakkelijk bij de hand hebben. Wil je als bestuurder meer kennis en informatie? Dan kan je dat zelf opzoeken.

Kost het jou veel werk om passende microlearnings te selecteren?

Nee, het is voor mij laagdrempelig om passende microlearnings te selecteren en beschikbaar te stellen. Ook het klantenteam van SPO kan ik inschakelen om suggesties te doen.

Hoe helpt SPO Perform jullie om de vergaderingen efficiënter en effectiever te maken?

Het vergemakkelijkt de discussie omdat je niet met elkaar in discussie hoeft te gaan over basiskennis of de laatste stand van zaken. We kunnen hierdoor dieper ingaan op de vragen die specifiek voor ons liggen en zo houden we meer focus tijdens de vergadering.

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

De feedback is positief. Het bestuur ziet SPO Perform als een waardevol platform om kennis en informatie op te halen. SPO Perform biedt de mogelijkheid om ons bestuur en andere gremia als collectief te ondersteunen en ook om als individu zelf te kunnen bepalen welke informatie je wanneer tot je neemt.

Een volgende stap is om te kijken hoe we educatiesessies kunnen koppelen met SPO Perform.

Lees meer over SPO Perform op deze pagina.