Beleggingsonderzoek goed voorbereid

Individuele training op maat hielp een groot pensioenfonds bij een niet-alledaags gesprek met DNB

Een beleggingsonderzoek door DNB. Veel pensioenfondsen krijgen ermee te maken, al is het voor de meeste pensioenfondsbestuurders geen dagelijkse kost. Bovendien kan de insteek van het onderzoek divers zijn. Hoe bereid je je als bestuurder goed voor? Wat kun je verwachten? 

Een groot Nederlands pensioenfonds stond enige tijd geleden voor de uitdaging. SPO hielp vier van de acht bestuurders met een individuele training op maat. Een van de bestuurders legt enthousiast uit: 

Een goede voorbereiding is het halve werk en SPO heeft ons daar uitstekend bij geholpen. Niet alleen werden we door de training op een goede manier aan het denken gezet, het was tevens de trigger om ons nog eens extra voor te bereiden.

Aandachtspunten en valkuilen

Het overkoepelende thema was bij de vier bestuurders hetzelfde, de inhoud per persoon verschillend. Tijdens de 2,5 uur durende training kwamen alle aandachtspunten en valkuilen van een gesprek met DNB aan bod. “De aanpak van DNB werd duidelijk uitgelegd. Maar ook: hoe ga je om met negatieve vraagstelling? En hoe voorkom je de niet-gestelde vraag te beantwoorden? De vakspecialisten hebben ons absoluut aangescherpt.”

Comfort, vertrouwen en alertheid

In individuele simulatiegesprekken leerden de bestuurders te kijken door de ogen van de toezichthouder. “Praten met een collega is anders dan dat je door een vreemde aan de tand wordt gevoeld. Het simulatiegesprek had een hoog realiteitsgehalte en kwam goed overeen met de werkelijkheid. Het gesprek al eens geoefend hebben, geeft comfort, vertrouwen en de juiste alertheid.” Het resultaat? Goed verlopen gesprekken zonder verrassingen.

Het fonds herkent zich in de bevindingen van de DNB. Ik kan de voorbereidende training daarom elke bestuurder aanraden.