Alle medewerkers permanent up to date

De ontwikkelingen in pensioenland gaan razendsnel. Je blijven ontwikkelen in het vak is daarom belangrijk, ook voor medewerkers die pensioen niet als kerntaak hebben. Vandaar dat pensioenuitvoeringsorganisatie TKP Pensioen in samenwerking met SPO het maatwerk PE-programma ontwikkelde. Een laagdrempelig, flexibel en leuk permanent educatie-programma dat op ieder gewenst moment te doen is.

“Als organisatie wil je graag je mensen permanent up to date houden in hun vakgebied. Dat gaat niet vanzelf. Voor onze pensioenmedewerkers hadden we daarom al een prima opleidingsprogramma. Maar we houden ook graag alle ondersteunende functies betrokken bij het vakgebied”, vertelt Martin Kooij, HR-manager bij TKP Pensioen in Groningen. “Dat helpt je absoluut in je werk. Begrijp je de pensioenontwikkelingen, dan begrijp je ook wat je collega’s nodig hebben. Het verbetert de communicatie en samenwerking.”

Op zoek naar een lichtere variant

Bij TKP Pensioen krijgen medewerkers die dat nog niet hebben een basispensioenopleiding wanneer ze in dienst komen. Ook de medewerkers die niet primair met het pensioenvak aan de slag gaan. “Een prima begin. Maar het is natuurlijk jammer als er daarna niets meer aan de pensioenkennis gedaan wordt”, zegt Kooij.

De meeste standaard opleidingen op pensioengebied zijn voor hen te uitgebreid. Wat ik zocht was eigenlijk een lichtere variant van de permanente pensioeneducatie. En SPO bleek daarvoor een prima partner.

Binnen enkele maanden ontwikkeld

“Onze intern juridisch beleidsmatige afdeling ontwikkelde samen met SPO het TKP PE-programma met gebruikmaking van het SPO-leerplatform. Het resultaat? Binnen slechts enkele maanden stond er een interactief en laagdrempelig online opleidingsprogramma dat op ieder gewenst moment te volgen is.” Hans Breuker, werkzaam bij TKP en een bekende naam in pensioenland, vertelt in een digitale video over vernieuwingen in het vak aan de hand van verschillende thema’s. Naderhand moeten medewerkers een aantal vragen beantwoorden om te kijken of de leerstof goed is overgekomen.

Kennis opdoen wanneer het uitkomt

Kooij en zijn medewerkers zijn enthousiast. “Tot nu toe hebben zo’n 30 van de 200 beoogde medewerkers het programma gedaan en de reacties zijn heel positief. Het platform is technisch mooi, werkt gemakkelijk en is flexibel. Je kunt er kennis mee opdoen precies wanneer het jou uitkomt. Echt ideaal. Kennis wordt steeds vluchtiger en het is daarom belangrijk snel te kunnen schakelen.

Dit platform is een goed voorbeeld van de wendbaarheid die nodig is. Met de tool kan effectief, snel en kostenefficiënt educatie worden ingevuld. Echt een aanrader voor andere organisaties.