4 trends in leren en ontwikkeling, trend microlearnings

Trend 4, microlearnings

Als expert op het gebied van corporate learning publiceerde Elliott Masie talloze boeken, artikelen, blogs en video’s. Zijn focus? Verandering in werkomgeving, leren en technologie. Masie’s kijk op trends en ontwikkelingen is waardevol voor vele sectoren. Zo ook de pensioensector. Vandaar een speciale blogserie over zijn gedachtegoed in 4 trends. Met dit keer: microlearnings

Microlearnings: een dagelijkse dosis hapklare kennis

Microlearning is vandaag de dag een buzz-term. En terecht, aldus Masie. Onze aandachtsspanne en tijd om te leren neemt af. En de druk om continu te leren neemt toe. Vandaar dat we ons steeds meer richten op kleine stukjes content, ook wel knowledge nuggets of bite size sessions genaamd. Denk daarbij aan wiki’s, korte instructievideo’s of een snel vragenlijstje. Het kan een op zichzelf staand leermomentje zijn of onderdeel uitmaken van een volledige training. 

Micro-learning is a buzz word these days, and rightfully so.

Elliott Masie

Kennis delen via post-it notes

Vooral op de werkvloer is microlearning heel goed toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan een wekelijkse, 15-minuten durende meeting waarin een specifiek onderwerp aan bod komt. Of een dagelijkse expertvideo van 5 minuten. Maar ook aan handige fimpjes om nieuwe medewerkers de bedrijfsvisie eigen te maken. Of nieuwe producten aan te leren. Microlearning kan plaatsvinden door iBeacons op de werkvloer te plaatsen. Deze apparaatjes kunnen via bluetooth informatie zenden naar smartphones die in de buurt komen met uitleg over waar een afdeling op dat moment mee bezig is. Of persoonsgebonden vertellen wat iemands expertise precies is. Je kunt het zien als grappige post-it notes door het hele bedrijfsgebouw om medewerkers kennis te laten delen. 

Snel, goedkoop en effectief

De mogelijkheden met microlearning zijn eindeloos. Maar zeker is in ieder geval dat het vele voordelen biedt, aldus Masie. Hoewel de informatie spot on moet zijn, zijn microlearnings relatief makkelijk om te maken. En dus ook goedkoper. Een video, blog of micro-blog is zo gemaakt én rondgestuurd. Er hoeft geen platform of software applicatie voor ontworpen te worden. En de betrokkenheid en daarmee retentie is groot. Medewerkers kunnen de microlearnings makkelijk delen via bijvoorbeeld social media. Bovendien worden er snel resultaten mee geboekt. Microlearnings zijn to the point en daarmee snel en effectief. 

I am convinced that learning professionals need to look at the user experience.

Elliott Masie

Elke dag een beetje meer weten

Microlearning past perfect bij het uitgangspunt ‘continu leren’. Het maakt het makkelijk om elke dag een beetje meer te weten te komen. En iedereen kan eraan bijdragen. Iedere werknemer heeft inmiddels een smartphone op zak waarmee opnames gemaakt kunnen worden. Waarom niet een filmpje maken van een nieuwe oplossing die je hebt bedacht of een snellere manier van werken? Of gewoon van jouw werkproces zodat anderen ook op de hoogte zijn? Het is hét middel om on the job learning te bewerkstelligen.