Strategisch uitbesteden en partneren in de pensioensector

 • 17 september 2024
 • Opleiding

Focus op een modern, toekomstbestendig uitbestedingsbeleid

 • Actueel en opgezet in de context van de transitie in de pensioensector
 • Theorie gekoppeld aan de praktijk. Colleges van experts uit het bedrijfsleven, de pensioensector én de academische wereld
 • Van strategie tot uitvoering

Welkom! Leuk dat u interesse heeft in ons programma Strategisch uitbesteden en partneren in de pensioensector. In dit programma plaatsen we uitbesteding in de context van de transitie die momenteel in de pensioensector speelt.

Samen met jou richten we ons op de kenmerken van een modern, toekomstbestendig uitbestedingsbeleid en de daarbij horende processen, gegeven de veranderende eisen die er aan de pensioenprofessional, de pensioenorganisatie en haar uitbestede relaties, dan wel strategische partners, gesteld worden.

Wat levert deelname aan dit programma u op?

U krijgt praktisch inzicht welke trends en ontwikkelingen in strategisch uitbesteden en partneren van invloed zijn op uw pensioenorganisatie. De focus ligt daarbij op het inregelen van moderne en toekomstbestendige uitbestedingsrelaties.

 • Wat gaat u wel en wat niet uitbesteden en waarom? “Make, buy or partner?”
 • Hoe zorgt u ervoor dat de organisatie de gewenste kwaliteit biedt die leidt tot tevreden klanten (en stakeholders) en vult u rollen, taken en verantwoordelijkheden in van strategie tot uitvoering?
 • Hoe richt u een moderne uitbestedingsfunctie in?
 • Hoe zorgt u dat de uitbestede relaties de juiste prikkels hebben om het beste te doen voor de eindklant en andere stakeholders?
 • Hoe gaat u om met integriteitsvraagstukken, verkeerde prikkels in de beloning en dillema’s?
 • Hoe voorkomt u dat het uitbestedingscontract een tikkende tijdsbom is? Hoe gaat u om met (ethische) dilemma’s?
 • Hoe gaat u om me digitalisering en robotisering in uitbestedingsvraagstukken?
 • Hoe ziet de Governance rondom uitbesteden eruit en welke toetsings- en rapportagemechanismes kunt u gebruiken?
 • Hoe creëert u een cultuur van klantgedreven innovatie en co-creatie met uw leveranciers?
 • Hoe koppelt u de verbetercirkel met een cultuur van co-creatie met uw partners en toeleveranciers, die continu inspeelt op een veranderende omgeving, aan de planning en control cyclus?
 • Hoe voert u het evaluatiegesprek? En krijgt u de onderstroom boven water?
 • (Door-)ontwikkelen van een visie op uitbesteden in de context van een in transitie verkerend pensioenstelsel.

Voor wie

Het programma nodigt uit tot diversiteit en staat daarom open voor deelnemers met verschillende achtergronden en vakgebieden. De deelnemers kunnen bijvoorbeeld pensioenfondsbestuurders, commissieleden of medewerkers van bestuursbureaus zijn, dan wel medewerkers van leveranciers als adviseurs, custodians, fiduciair beheerders en pensioenuitvoerders .

Wel vinden wij het belangrijk dat u betrokken bent bij uitbestedingsprocessen.

Docenten uit wetenschap en praktijk

In het programma Strategisch uitbesteden en partneren in de pensioensector geven inspirerende docenten uit de wetenschap en praktijk hun visie en doceren vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.

Programmamanager en moderator gedurende het gehele programma is Paul Boerboom. Paul is een ervaringsdeskundige die zich zowel in binnen- als buitenland bezighoudt met vraagstukken rondom Strategisch Uitbesteden en Partneren voor Pensioenfondsen en de Governance die daarbij hoort.

Paul bewaakt het bereiken van de gemeenschappelijk en individuele leerdoelen. Hij daagt de docenten uit om theorie, praktijk en actualiteit bijeen te brengen en stimuleert u het maximale uit uw deelname te halen.

Aan het pogramma werken onder andere mee:

 • Prof. Dr. Désirée van Gorp , Hoogleraar Innovatie en Digitalisatie
 • Prof. Dr. Edgar Karssing, Hoogleraar Filosofie, Beroepsethiek en Integriteitsmanagement
 • Ingrid Talsma van DNB
 • Gerben Schreurs van BlackRock (voormalig KPMG)
 • Reiniera van der Feltz van SBZ
 • Oscar van Angeren / Marthe Bollen van Houthoff
 • Peter Kolthof van PBG

Meer informatie? Download de brochure

Uitgebreidere informatie over het programma kunt u terugvinden in de brochure. Download de brochure hier.

Een executive Nyenrode programma versterkt én geborgd vanuit het sectorale karakter van SPO, dé opleider in de pensioensector

Zoals u weet is SPO sinds september 2022 onderdeel van Nyenrode Business Universiteit. Daarmee ontstaat er kwalitatief pensioenonderwijs op academisch niveau met een sectoraal hart en karakter. Dat biedt ruime mogelijkheden tot uw ontwikkeling op het gebied van pensioeninhoud met het perspectief van verantwoordelijk leiderschap. Zo borgen we dat onze deelnemers naast vakkennis ook leiderschapskwaliteiten ontwikkelen. Dat is namelijk wat van onze cursisten wordt gevraagd in de (pensioen-)wereld in transitie.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs via onderstaande button. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.

Programma

Het programma staat in het teken van ervaringsgericht leren. We werken in teamverband aan de hand van casuïstiek met praktijkvoorbeelden; die inspelen op de actualiteit en u een optimale leermogelijkheid bieden. U maakt zo tevens kennis met ‘’best practices’ en hoe andere pensioenorganisaties zaken hebben ingericht. De uitwerking wordt begeleid door experts op dat vakgebied.

Thema’s

Gedurende het programma doorlopen we in eerste instantie twee ketens: Pensioenbeheer (incl. deelnemerscommunicatie) en Vermogensbeheer. Vervolgens staan we stil bij een geïntegreerde keten die een pensioenproduct levert aan de eindklant en inspeelt op de Wet toekomst pensioenen. Daarnaast geven we aandacht aan de uitbesteding aan diverse adviseurs die aan het fonds dan wel instelling verbonden zijn.

De thema’s van de zes modules zijn:

 • Module 1: Recente inzichten, uitbestedingsbeleid opstellen en controle houden
 • Module 2: Nieuwe domeinen als communicatie en duurzaamheid
 • Module 3: Toezicht DNB en regelgeving vanuit Europa
 • Module 4: Vertrouwen houden: menselijke maat en de juridische kant
 • Module 5: De beste organisatiestrategie voor vermogensbeheer en administratie
 • Module 6: Innovatie, digitalisering en praktijkcasus transitie Wtp

De pensioensector ontwikkelt zich continu. Mensen maken verandering en ontwikkelen zelf ook mee met die verandering. Praktijkervaring is daarbij een veel geprezen leerschool, en daarom brengen we praktijkkennis naar binnen in ons programma “Strategisch Uitbesteden in de Pensioensector”. In een vertrouwelijke omgeving kunt u uw echte vragen stellen en met goed doordachte antwoorden vertrekken. Of het nu gaat over DORA, het wel of toch niet uitbesteden van de communicatiefunctie, of over de vraag of u klant en aandeelhouder kunt zijn bij één partij, wij beloven u diepgaande inzichten. Ons bewezen programma combineert praktijkervaring met theoretische kennis om uw uitbestedingsvragen in deze veranderende omgeving aan te pakken. Bovendien verdient u hiermee ook nog eens een B+ score in de geschiktheidsmatrix van DNB op het gebied van uitbesteden. Doet u mee?

Mark de Wijs – Business Director SPO Nyenrode

Meer informatie? Download de brochure

Uitgebreidere informatie over het programma kunt u terugvinden in de brochure. Download de brochure hier.

Diploma

Na het afronden van uw deelname aan de module Strategisch uitbesteden en partneren in de pensioensector en het succesvol voltooien van de opdrachten ontvangt u een SPEN-gecertificeerd diploma op niveau B+.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs via onderstaande button. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.

Duur

Er zijn zes plenaire bijeenkomsten op Nyenrode in Den Haag en in Breukelen. De eerste twee en laatste twee modules vinden plaats op opeenvolgende dagen met een overnachting.

Strategisch uitbesteden en partneren in de pensioensector

Datum Planning Kosten Locatie
17 september 2024 €8.000,- 'S-GRAVENHAGE, BREUKELEN

Inbegrepen

 • alle lesmaterialen
 • locatiekosten
 • dagarrangementen voor de klassikale bijeenkomsten met onbeperkt, koffie, thee, water, lunches
 • diner op de eerste dag van de tweedaagse klassikale bijeenkomsten
 • twee overnachtingen bij de tweedaagse klassikale bijeenkomsten

Al onze opleidingen en examens zijn vrijgesteld van BTW.

Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs via onderstaande button. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.

Benieuwd of deze opleiding aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? En wilt u meer informatie over het programma ontvangen? Download de brochure, neem vrijblijvend contact op met Kelly, onze programma-coordinator of boek direct een afspraak in de agenda van onze programma-adviseurs voor een persoonlijk adviesgesprek. We adviseren u graag over de te bewandelen leerroute.