Module Vermogensbeheer & beleggingsbeleid

 • 7 november 2024
 • Module

Module Vermogensbeheer & beleggingsbeleid

 • Inzichten in de succesfactoren van beleggen
 • Aandacht voor MVB & ESG
 • Optimale verdieping in vermogensbeheer & beleggingsbeleid

Deze 3-daagse module biedt u inzicht in de belangrijkste aspecten van het beleggingsproces, de macro-economische factoren en de risico’s.

De module sluit aan op de guidance van DNB over de verwachte beleggingskennis van pensioenfondsbestuurders. De aanpak en inhoud van de module leggen een optimale basis voor uw countervailing power.

Het biedt u als bestuurder of beleidsbepaler de optimale verdieping en helpt u te werken aan continue geschiktheid. U krijgt scherper inzicht in het beleid van uw eigen pensioenfonds en de context daarvan, u leert een actieve gesprekspartner te zijn voor adviseurs en ontwikkelt grip op actuele ontwikkelingen. U volgt een persoonlijk traject waarbij uw eigen pensioenfonds centraal staat.

Na het volgen van deze module:

 • Begrijpt u de samenhang  van het strategisch beleggingsbeleid, beleggingsplan en beleggingsmandaten
 • Beschikt u over verdiepende kennis op het gebied van beleggingsproducten, beleggingscategorieën, risico’s, het strategisch beleggingsproces, de selectieprocedure en de visie op het beleggingsbeleid
 • Krijgt u zicht op  macro-economische factoren waaronder scenario’s, economische cycli en de gevolgen voor het fonds, monetair beleid en het beoordelen van ideeën van beleggingsspecialisten op macro-economische ontwikkelingen

U leert:

 • Te denken in belangen en scenario’s
 • De succesfactoren van beleggen te herkennen
 • Het beleggingsproces te doorgronden en leren daarin de eigen rol te nemen
 • Na het volgen van de module doorziet u de relatie tussen keuzes en resultaten
 • Een oordeel te vormen over beleggen.

Voor wie

Deze module is geschikt voor de ervaren bestuurder of (mede)beleidsbepaler die zich verder wil ontwikkelen binnen zijn/haar rol en betrokken is bij belangrijke besluiten rondom Financiële aspecten & organisatie van het pensioenfonds.

 • Pensioenfondsbestuurders
 • Specifieke commissies (Beleggings, – Risicomanagement, Uitbestedings- en Communicatiecommissie)
 • Leden van verantwoordings- en belanghebbendenorganen

De module is onderdeel van het leertraject Van Geschikt naar Ervaren niveau B en geeft u verdieping aan uw rol als bestuurder of beleidsbepaler en helpt u te werken aan continue geschiktheid.

Aanpak

Voor het beste resultaat wordt een brede mix aan leermiddelen ingezet bestaande uit:

 • Leerplatform SPO Perform
 • Online leeromgeving
 • Klassikale bijeenkomsten

Tijdens en na uw leertraject gaat u aan de slag met het innovatieve leerplatform SPO Perform. Kennis, inzichten en best practices helpen u om dat wat u leert daadwerkelijk toe te passen bij vraagstukken in de dagelijkse praktijk. Met deze vorm van permanente educatie blijft u doorlopend goed invulling geven aan uw rol. Zo combineert u geschikt worden met geschikt blijven.

De online leeromgeving biedt een verkenning van het eigen fonds en theorie over verschillende pensioenthema’s. U bereidt er zich voor op de klassikale bijeenkomsten met onder meer het maken van opdrachten. Vervolgens komen in de bijeenkomsten verdere verdieping en praktijkvraagstukken aan bod. U leert van uw collega-bestuurders, in interactie en debat.

Leertraject Van Geschikt naar Ervaren niveau B

Deze module is onderdeel van het leertraject Van Geschikt naar Ervaren niveau B. Het leertraject bestaat uit zeven modules. Uw leertraject start met een persoonlijke intake. Samen stellen we een efficiënt en persoonlijk traject vast dat volledig op uw situatie is afgestemd. Welk leertraject u volgt, hangt af van uw kennis en ervaring, uw rol binnen het bestuur en de situatie en ambitie van uw pensioenfonds.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs via onderstaande button. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.

Programma

In de module Vermogensbeheer & beleggingsbeleid komen o.a. de volgende
onderdelen aan bod:

 • Behavioural Finance (gedragsvalkuilen en irrationeel gedrag in het beleggingsproces)
 • Macro- economie (o.a. economische scenario’s, conjunctuurcycli, monetair beleid, yieldcurve)
 • Beleggingsproces: van doelstellingen en uitgangspunten (beleid) naar strategisch beleggingsplan, van implementatie en uitbesteding naar monitoring, uitvoering/evaluatie en bijsturen
 • Risico’s bij beleggen
 • Implementatie zakelijke waarden/alternatives en vastrentende waarden.

Als onderdeel van deze module komt tijdens de integratiecase het gehele beleggingsproces aan de orde. U wordt gevraagd om op basis van beleggingsplannen, investment beliefs, mandaten, rapportages en adviezen, antwoorden te geven op diverse vragen.

Een belangrijk onderwerp dat op diverse niveaus ruime aandacht krijgt binnen deze module is ESG. DNB gaat in het toezicht op de pensioensector structureel meer aandacht besteden aan klimaatrisico’s en andere ESG-onderwerpen en pensioenfondsen krijgen nu en in de toekomst vaker te maken met de nodige wettelijke verplichtingen over integratie van ESG in hun beleggingsbeleid.

Gecertificeerd diploma

Het leertraject Van Geschikt naar Ervaren op niveau B heeft van CPION het predicaat Registeropleiding BDP ontvangen. Na het afronden van uw persoonlijke traject en het succesvol voltooien van de opdrachten ontvangt u een SPEN-gecertificeerd diploma.
Met dit diploma bent u aantoonbaar ervaren voor een bestuursfunctie in de collectieve pensioensector. U kunt een professionele en verantwoorde invulling geven aan uw rol als bestuurder of medebeleidsbepaler.

Diplomabepalingen

Klik hier om de diplomabepalingen te bekijken

Planning & investering

Studiebelasting

De module vermogensbeheer & beleggingsbeleid is een combinatie van online leren en klassikale bijeenkomsten. U volgt 3 klassikale bijeenkomsten van elk 1 dag. Drie weken voor de startdatum begint het online leren.

De studiebelasting is 30 – 40 uur online zelfstudie en 8 – 10 uur voor de eindopdrachten.

Eindopdrachten

Na afloop van de 2e bijeenkomst maakt u individueel 4 eindopdrachten. Voor het behalen van uw diploma of certificaat is het maken van de eindopdrachten verplicht. U dient 3 van de 4 opdrachten met een voldoende af te sluiten. De eindopdrachten sluiten aan op het lesmateriaal in de online leeromgeving en van de klassikale bijeenkomsten.

Data & prijzen

Module Vermogensbeheer & beleggingsbeleid

Datum Planning Kosten Locatie
7 november 2024 €5.045,- ZEIST

De datum in bovenstaande tabel is de eerste datum van de klassikale bijeenkomst. Vier weken vóór deze datum start het online leren.

Inbegrepen

 • alle lesmaterialen
 • toegang tot SPO Perform
 • locatiekosten
 • dagarrangementen voor de klassikale bijeenkomsten met onbeperkt, koffie, thee, water, uitgebreide lunches en diner op de eerste dag van de klassikale bijeenkomsten

Optioneel

Wilt u overnachten? U kunt bij uw inschrijving een overnachting boeken of u kunt de overnachting later bijboeken via uw contactpersoon.

 

Al onze opleidingen en examens zijn vrijgesteld van BTW.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs via onderstaande button. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.

Waardering

Onze cursisten waarderen de module Vermogensbeheer & beleggingsbeleid gemiddeld met een 8,8.

De behandelde stof is zeer toepasbaar en sluit wat dat betreft prima aan op mijn werkpraktijk als bestuurder

Als VO-lid krijg je niet met alle onderwerpen in de praktijk direct te maken, sommige zijn indirect. Maar de leerbehoefte is er wel om de voorgelegde onderwerpen beter te kunnen begrijpen en een actievere rol te vervullen binnen het VO.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs via onderstaande button. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.