Geschikt worden op niveau A

 • Start op elk gewenst moment
 • Opleiding

De juiste basis voor uw rol in het pensioenfonds

 • Optimale voorbereiding op uw rol in het pensioenfonds
 • Specifieke aandacht voor het nieuwe pensioenstelsel
 • Toegespitst op de vastgestelde deskundigheidsgebieden van DNB

Met het leertraject Geschikt worden op niveau A krijgt u inzicht in wat uw rol als aankomend bestuurder of (mede)beleidsbepaler inhoudt. U ontwikkelt uw bestuurlijke competenties en leert de verantwoordelijkheden kennen. U volgt een persoonlijk leertraject waarbij uw eigen pensioenfonds centraal staat. Zo leert u wat voor u noodzakelijk en relevant is.

Voor wie

Als aankomend bestuurder of (mede)beleidsbepaler wilt u zich optimaal voorbereiden op uw nieuwe rol. Er wordt immers veel van u verwacht: de juiste kennis, bestuurlijke competenties en professioneel gedrag. En meer dan ooit vraagt deze turbulente tijd dat u uw kennis op peil houdt.

Aanpak

Geschikt worden op niveau A bestaat uit vier modules. U kunt ter voorbereiding een online instapmodule volgen met basiskennis over financiële begrippen. De modules zijn toegespitst op de zeven deskundigheidsgebieden van toezichthouder De Nederlandsche Bank. U leert deze kennis direct integraal toe te passen in de praktijk.

Uw leertraject start met een persoonlijke intake. Samen stellen we een efficiënt en persoonlijk traject vast dat volledig op uw situatie is afgestemd. Welk leertraject u volgt, hangt af van uw kennis en ervaring, uw rol binnen het bestuur en de situatie en ambitie van uw pensioenfonds.

Voor het beste resultaat wordt een brede mix aan leermiddelen ingezet, bestaande uit:

 • Online leeromgeving
 • Klassikale bijeenkomsten
 • Leerplatform SPO Perform

De online leeromgeving biedt een verkenning van het eigen fonds en theorie over verschillende pensioenthema’s. U bereidt er zich voor op de klassikale bijeenkomsten met onder meer het maken van opdrachten. Vervolgens komen in de bijeenkomsten verdere verdieping en praktijkvraagstukken aan bod. U leert van uw collega-aspirant-bestuurders, in interactie en debat.

Daarnaast gaat u tijdens en na uw leertraject aan de slag met het innovatieve leerplatform SPO Perform. Kennis, inzichten en best practices helpen u om dat wat u leert daadwerkelijk toe te passen bij vraagstukken in de dagelijkse praktijk. Met deze vorm van permanente educatie blijft u doorlopend goed invulling geven aan uw rol. Zo combineert u geschikt worden met geschikt blijven.

Docenten uit de praktijk

Onze docenten zijn ervaren pensioenprofessionals die behoren tot de top in hun vakgebied. Zij zijn didactisch geschoold en weten op enthousiaste en heldere wijze de lesstof met aandacht voor interactie en actualiteit over te brengen.

Advies nodig?

Benieuwd of deze opleiding aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.

Programma

Het leertraject Geschikt worden op niveau A bestaat uit vier modules en een online instapmodule met basiskennis over financiële begrippen. De vier modules zijn toegespitst op de deskundigheidsgebieden van De Nederlandsche Bank. 

Intake voor een leertraject op maat

U start met een persoonlijke intake. Aan de hand hiervan stellen wij samen met u een efficiënt en persoonlijk traject vast dat volledig op uw situatie is afgestemd. Welke onderdelen u volgt, hangt af van uw kennis en ervaring, uw rol binnen het bestuur en de situatie en ambitie van uw pensioenfonds.

Instapmodule Basiskennis financiële begrippen

In een groot deel van de leerstof worden financiële begrippen gehanteerd. Bent u nog onvoldoende vertrouwd met deze begrippen? Dan kunt u zelfstandig de online instapmodule volgen. U weet dan zeker dat u bij aanvang beschikt over het juiste begrippenkader.

Inhoud:
• balans van een pensioenfonds en de dekkingsgraad
• begrippen vermogensbeheer
• financiële rekenkunde
• risico en correlatie

Lees meer.

Module Het pensioenfonds en haar bestuur

Deze module behandelt het wettelijk kader en de soorten pensioenregelingen. De rol en verantwoordelijkheid van de bestuurder staat daarbij centraal. Ook is er aandacht voor het communicatiebeleid en wordt specifiek het nieuwe pensioenstelsel besproken.

Inhoud:

 • De wet -en regelgeving
 • Pensioenregelingen -en soorten
 • Governance: De rol van de bestuurder in de praktijk
 • Communicatie beleid, uitvoering, doelgroepen en ambitie
 • En er is specifieke aandacht voor het nieuwe pensioenstelsel

Bekijk hier het volledige programma.

Lees meer.

Module Financiële deskundigheidsgebieden, risico -en beleggingsbeleid

Deze module biedt inzicht in de financiële opzet van een pensioenfonds, het vermogensbeheer en het beleggingsbeleid en de relatie tussen deze onderdelen. Er is ruime aandacht voor maatschappelijk verantwoord beleggen en ESG

Inhoud:

 • De financiële opzet van een pensioenfonds en FTK
 • ALM voor DB en DC
 • Strategisch beleggingsbeleid
 • Beleggingsinstrumenten
 • Balansrendement en het gebruik van derivaten
 • Beleggingsproces, uitbesteding, evaluatie en partijen.

Bekijk hier het volledige programma.

Lees meer.

Module Bestuur, organiseren & verantwoording

In deze module komt interpretatie en beoordeling van de missie, toekomstvisie, strategie en continuïteit van een pensioenfonds aan bod. Daarnaast is er aandacht voor integraal beleid en verslaggeving. Het nieuwe pensioenstelsel en de geschiktheid & deskundigheid van de bestuurder worden door de dag heen meegenomen.

Inhoud:

 • Toekomstvisie en  continuïteit
 • Organisatie van het pensioenfonds
 • Componenten van geschiktheid: richting het toetsingsgesprek
 • Stuurinstrumenten en evenwichtige belangenafweging
 • Verslaggeving

Bekijk hier het volledige programma.

Lees meer.

Module IT-systemen & dataverwerking

Deze module is geheel gericht op het onderwerp IT-systemen & dataverwerking binnen het pensioenbestuur. Er is ruime aandacht voor de impact van de IT-risico’s binnen uw fonds en wordt speciale aandacht besteed aan IT binnen het nieuwe pensioenstelsel.

Inhoud:

 • Governance, inrichting & change
 • risico’s & trends
 • IT-beleid & uitbesteding
 • Informatiebeveiliging & cybersecurity
 • IT & het nieuwe pensioenstelsel

Bekijk hier het hele programma

Lees meer.


Gecertificeerd diploma

Het leertraject Geschikt worden op niveau A heeft van CPION het predicaat Registeropleiding ontvangen. Na het afronden van uw persoonlijke traject en het succesvol voltooien van de opdrachten ontvangt u een SPEN-gecertificeerd diploma.

Met dit diploma bent u aantoonbaar geschikt voor een bestuursfunctie (of aanpalende functie) in de collectieve pensioensector. U heeft uw eigen pensioenfonds goed leren kennen en doorgronden. En u kunt een professionele en verantwoorde invulling geven aan uw rol als bestuurder of medebeleidsbepaler.

Diplomabepalingen

Klik hier om de diplomabepalingen te bekijken.

Advies nodig?

Benieuwd of deze opleiding aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.

Intake

Uw leertraject start met een persoonlijke intake. Met de intake kijken we welke kennis en ervaring u al heeft en wat uw (toekomstige) rol is binnen het bestuur. Ook kijken we naar de omvang, complexiteit en ambitie van uw pensioenfonds.

Op basis van deze informatie ontvangt u van ons een voorstel voor een individueel leertraject dat volledig is afgestemd op uw situatie. U krijgt de leerstof aangeboden die voor u noodzakelijk en relevant is om Geschikt te worden op niveau A of Ervaren te worden op niveau B. Voor onderdelen die u al voldoende beheerst, is een vrijstelling mogelijk.

De intake bestaat uit drie onderdelen:

Online voorbereiding
Om een goed beeld te krijgen van uw achtergrond en kennis start u met een voorbereiding in onze online leeromgeving. Onderdelen van deze voorbereiding zijn:

 • aanleveren van uw cv
 • aanleveren van uw functieprofiel (indien beschikbaar)
 • scan van kennis op deskundigheidsgebieden
 • competentiemeting
 • toets financiële begrippen

Intakegesprek
Wij analyseren de ontvangen informatie en kijken naar uw ambitie en die van uw pensioenfonds. Uw input en onze analyse bespreken we in het intakegesprek. Gezamenlijk bepalen we vervolgens uw persoonlijke leertraject.

Advies individueel leertraject
Op basis van het intakegesprek stellen we samen met u een leertraject vast dat volledig is afgestemd op uw situatie. U ontvangt van dit leertraject een leerovereenkomst. Dit kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor het geschiktheidsplan van het pensioenfonds.

Geen kosten

De intake maakt onderdeel uit van het leertraject Geschikt worden op niveau A en Van Geschikt naar Ervaren op niveau B. U betaalt geen kosten voor het intakegesprek en het bijbehorende advies.

Advies nodig?

Benieuwd of deze opleiding aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.

Planning & investering

Van start met de intake

Om geschikt te worden op niveau A kunt u zich inschrijven voor de intake. Op basis van een persoonlijke intake stellen wij samen met u een leertraject vast dat volledig is afgestemd op uw situatie. Welke modules u volgt hangt af van uw kennis en ervaring, uw rol binnen het bestuur en de situatie en ambitie van uw pensioenfonds. U krijgt alleen die leerstof aangeboden die voor u noodzakelijk en relevant is. Voor lesstof die u al beheerst, is een vrijstelling mogelijk.

Duur

Het leertraject Geschikt worden op niveau A bestaat uit 4 modules. Iedere module is een combinatie van online leren en klassikale bijeenkomsten.

Bent u onvoldoende vertrouwd met financiële begrippen? Dan kunt u voorafgaand aan de modules de online instapmodule Basiskennis financiële begrippen volgen.

Data & prijzen

Intake Geschikt worden niveau A

Datum Planning Kosten Locatie
Start op elk gewenst moment Gratis N.v.t.
Online Instapmodule – Basiskennis financiële begrippen

Optionele module

Datum Planning Kosten Locatie
1 april 2024 €515,- N.v.t.
Module Het pensioenfonds en haar bestuur

Deze module is onderdeel van leertraject A

Datum Planning Kosten Locatie
12 september 2024 €3.480,- ZEIST
31 oktober 2024 €3.480,- OOSTERBEEK
Module Financiële deskundigheidsgebieden, risico -en beleggingsbeleid

Deze module is onderdeel van leertraject A

Datum Planning Kosten Locatie
3 april 2024 €4.910,- BREUKELEN
25 september 2024 €5.280,- ZEIST
13 november 2024 €5.280,- ZEIST
Module Bestuur, organiseren & verantwoording

Deze module is onderdeel van leertraject A

Datum Planning Kosten Locatie
18 april 2024 €3.235,- BREUKELEN
20 juni 2024 €3.235,- SOESTERBERG
10 oktober 2024 €3.480,- ZEIST
28 november 2024 €3.480,- ZEIST
Module IT-systemen & dataverwerking

Deze module is onderdeel van leertraject A

Datum Planning Kosten Locatie
3 juli 2024 €1.490,- 'S-GRAVENHAGE
16 oktober 2024 €1.595,- ZEIST
11 december 2024 €1.595,- 'S-GRAVENHAGE

De datum in bovenstaande tabel is de eerste datum van de klassikale bijeenkomst. Vier weken vóór deze datum start het online leren.

Inbegrepen

 • alle lesmaterialen
 • toegang tot SPO Perform
 • locatiekosten
 • dagarrangementen voor de klassikale bijeenkomsten met onbeperkt, koffie, thee, water, uitgebreide lunches en diner op de eerste dag van de klassikale bijeenkomsten

Optioneel

Wilt u overnachten? U kunt bij uw inschrijving een overnachting boeken of u kunt de overnachting later bijboeken via uw contactpersoon.

 

Al onze opleidingen en examens zijn vrijgesteld van BTW.

Advies nodig?

Benieuwd of deze opleiding aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.

Waardering

Onze cursisten waarderen het leertraject Geschikt worden op niveau A gemiddeld met een 9.

Stevige voorbereiding, intensieve cursusdagen, pittige inhoud en opdrachten na afloop, zorgen dat de inhoud echt beklijft. En dat is wat je nodig hebt als bestuurder Over de goed gestructureerde aanpak, de professionele docenten, de betrokkenheid van DNB en de goede didactische opzet ben ik bijzonder positief. Ik kan de SPO Modules dan ook bijzonder aanbevelen bij collega bestuurders en merk dat ik in de praktijk ook graag terugpak op het geleerde en het cursusmateriaal. SPO Perform helpt mij om het na de cursus bij te houden.

Han Bakker is lid van het bestuur SPT – Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandarts-specialisten

Advies nodig?

Benieuwd of deze opleiding aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.