header

Wat zijn de gevolgen voor een pensioenuitvoerder als een uniform pensioenoverzicht een rechtshandeling wordt?

Dayenne Boosten, APG

Van Pink tot Maroon 5 en van Fleetwood Mac tot Toto. Als het even kan slaat muziekliefhebber Dayenne Boosten (28) geen concert of festival over. En zo stellig als ze over haar hobby is, zo stellig is ze ook over het onderwerp van haar essay. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt diende vorig jaar maart een motie in om van het UPO een rechtshandeling te maken. Levensgevaarlijk voor de pensioenfondsen, aldus Boosten.

Op de afdeling klachten en bezwaren bij APG krijgt de senior medewerker uitvoering volop interessante vragen. “Geen dag is hetzelfde en dat is maar goed ook. Van eentonig werk zou ik snel verveeld raken. Natuurlijk moet ik deelnemers weleens een negatieve boodschap brengen. Maar over het algemeen kan ik juist veel doen voor iemand en mensen echt verder helpen”, vertelt Boosten gedreven. “De pensioenwereld verandert razendsnel en de materie wordt alsmaar complexer. Zelf blijven ontwikkelen en leergierig zijn is daarom een must. Het pensioen is ontzettend belangrijk voor mensen. Aan ons de taak om daar vakbekwaam en zorgvuldig mee om te gaan.”

Maar waar gewerkt wordt kunnen fouten gemaakt worden, weet Boosten. “En dat is dan ook precies waarom het geen goed idee is om van het UPO een rechtshandeling te maken. Het pensioenreglement moet leidend zijn, niet de eventueel foutieve informatieverstrekking in het UPO. Gaat men afwijken van de berekende uitkeringen, dan kan dit tot tekorten leiden. En dat zal uiteraard ten koste gaan van het collectief en bovendien alleen maar leiden tot negatieve berichten in de media. Kortom, het verbaasde mij dat een motie als deze zomaar ingediend kan worden. De impact ervan is immers enorm”, aldus Boosten. “En des te verrassender vond ik het om te zien dat er, toen ik mijn essay inleverde, nog steeds geen reactie van de regering was gekomen op de motie.”

Lees hier het essay van Dayenne Boosten

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases