header

Liever eerder leuke dingen doen dan later een hoger pensioen?

Diane Visser, Talent&Pro

Voor pubquizzen is Diane Visser (27) altijd een gewild teamlid. Niet alleen heeft ze een brede algemene kennis door fanatiek mee te doen met tv-programma’s als 2 voor 12 en Per seconde wijzer. Visser heeft ook een voorliefde voor strategie. Of dat nu om bordspellen, beleggen of het pensioenstelsel gaat. Vandaar dat ze in haar essay een volledig nieuw modulestelsel voorstelt voor meer keuzevrijheid voor deelnemers in de opbouw van het pensioen.

Voor keuzevrijheid in de uitkering van pensioenen zijn volop voorstellen te vinden, aldus Visser. “Maar ook in de opbouwfase van hun pensioen wensen deelnemers meer vrijheid. Toen ik de LCP-opleiding volgde, publiceerde de AFM een onderzoeksrapport naar de behoeften van deelnemers aan differentiatie in premie-inleg. Ik raakte geïnteresseerd in het onderwerp en wilde, ook vanuit mijn eigen belangstelling in beleggen, zelf een mening vormen. Het rapport schetst mogelijke opties voor keuzevrijheid. Ik heb die opties verder onderzocht en ben vervolgens op zoek gegaan naar de gulden middenweg.”

Ook thuis is Visser graag aan het wikken en wegen. In de keuken welteverstaan. “Ik kook en bak met plezier. Of ik een signature dish heb? Vrienden zeggen altijd dat mijn pannenkoeken beroemd zijn”, lacht de gedetacheerd pensioenspecialist. “Maar ik probeer het liefst zoveel mogelijk nieuwe dingen uit. Niets leuker dan met familie of vrienden te eten en een potje Kolonisten te spelen. Alhoewel ik ook graag een voetbalwedstrijd van AZ kijk. Thuis of met mooi weer in het stadion. Wonend in Hoorn is dat natuurlijk lekker dichtbij.” Met pensioen gaan staat voor de twintiger wellicht iets verder weg. Toch raakte ze er volop in geïnteresseerd.

“Het pensioen is een complex, uitdagend, actueel en gevarieerd onderwerp. Het is voor iedereen van belang en bovendien verbonden aan belangrijke levensgebeurtenissen. Dat het pensioenbewustzijn zo laag is, vind ik dan ook een kwalijke zaak”, zegt Visser vurig. Wellicht dat meer keuzevrijheid het bewustzijn kan verhogen. “Volledige keuzevrijheid is echter niet wenselijk met het oog op de risico’s. De gulden middenweg in de opties van de AFM is wat mij betreft daarom een nieuw modulestelsel. Een stelsel waarbij deelnemers middels het invullen van een vragenlijst ingedeeld worden in een module die past bij hun levensfase, met een bindende optie voor de premie-inleg. Op die manier bescherm je deelnemers terwijl je er ook voor zorgt dat ze inleggen wat past bij hun levensfase.”

Lees hier het essay van Diane Visser

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases