header

DC-regelingen: Life Cycle beleggen 2.0

Anton-Jan Delker, TKP Pensioen

Dag in, dag uit is Anton-Jan Delker (26) bezig met beleggen. Van de actualiteit bijhouden tot handelen in grondstoffen. Geen wonder dat Delker voor zijn essay dus ingaat op het huidige beleggingsbeleid van pensioenfondsen. Maar tevreden is hij allerminst. Om teleurstellingen te voorkomen op de pensioengerechtigde leeftijd moeten ook andere factoren dan alleen de pensioenleeftijd en risicoperceptie van de deelnemer meegenomen worden, is zijn advies.

Delker werkt op uitzendbasis voor TKP Pensioen als medewerker data kwaliteit. Het is zijn allereerste baan na een studie finance in Groningen. “En dat bevalt prima”, vertelt hij. “In het begin was ik nog weleens bang dat pensioenen me na een tijdje zouden gaan vervelen. Maar niets is minder waar. De ontwikkelingen gaan razendsnel en elke dag is een nieuwe uitdaging. Zijn er wetswijzigingen, dan merken we daar op de werkvloer direct iets van. Leuk en leerzaam. Vandaar dat ik ook graag alle mogelijke cursussen en opleidingen volg. Alleen op die manier kun je mee blijven gaan in een sector die constant in beweging is.”

Nu helpt het natuurlijk wel dat Delker van nature geïnteresseerd is in financiën. “Ik besteed erg veel vrije tijd aan beleggen en de financiële markten. Mijn gouden tip? Beleggen in goud!”, lacht Delker. “Grondstoffen zijn een risicovolle sector en dat maakt erin beleggen interessant. Natuurlijk beleg ik zelf met een hoog risicoprofiel, maar wel gericht op de lange termijn. En inmiddels beïnvloeden schommelingen in de markt niet meer mijn dagelijkse gemoedstoestand.” Ook fijn voor de ouders van Delker want de pensioenspecialist woont immers nog thuis, naar volle tevredenheid van alle betrokken partijen.

Waar Delker minder tevreden over is, is dus het huidige beleggingsbeleid van pensioenfondsen. “Nu DC-regelingen steeds populairder worden, komt ook Life Cycle beleggen steeds vaker voor. Het Life Cycle-beleid van Nederlandse pensioenfondsen is echter grotendeels statisch. Het is volledig afgestemd op de leeftijd van een deelnemer. Tot aan de pensioenleeftijd wijzigt er niets aan het beleggingsbeleid. Dit is toch geen Life Cycle beleggen?”, aldus Delker. “Ook andere factoren zoals behaald rendement en loon zouden meegenomen moeten worden. Er is geen ‘beste’ methode. Maar een mix tussen statisch en dynamisch beleggen zal ongetwijfeld leiden tot minder teleurstellingen en meer transparantie.”

Lees hier het essay van Anton-Jan Delker

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases