header

Piepend en krakend naar einde-loopbaan

Michiel Kok, TKP Pensioen

Drummen in een band of hardlopen door het Groningse landschap. Michiel Kok (58) mag dan senior op zijn afdeling zijn, bejaard is hij nog lang niet. Toch koos hij voor zijn essay een leeftijdsgebonden onderwerp. “De AOW-leeftijd stijgt de laatste jaren snel. Is die versnelling echt noodzakelijk? Gaat het misschien een beetje te snel allemaal? En zijn er nog andere mogelijkheden?”

Zijn eerste stappen op de carrièreladder zette Michiel als docent Spaans. Nog steeds is hij regelmatig aan de Spaanse costa’s of met de neus in El País te vinden. Zijn werkomgeving heeft hij echter verschoven naar de pensioenwereld. “Na een postdoc bedrijfscommunicatie kwam ik via via bij TKP terecht. Hoe ik het vind om in de pensioensector te werken? Het is een pittige sector die bovendien kritisch bejegend wordt. Oftewel, een voortdurende, maar ook  leuke uitdaging voor mij als communicatieadviseur”, vertelt Michiel.

Als taalenthousiast leest hij graag en houdt hij zoveel hij kan de pensioenactualiteiten bij. Vandaar dat Michiel rond de verkiezingen van de Tweede Kamer geïnteresseerd de ontwikkelingen op het thema AOW-leeftijd in de gaten hield.

 “Jammer genoeg verdween dat thema na de formatie al snel van tafel. Maar het had me inmiddels wel een aantal inzichten gegeven. In bijna alle opiniestukken die ik las ging het om ‘alles’ of ‘niets’. Niet verhogen is natuurlijk geen optie. Dat leidt tot financiële chaos en onhoudbaarheid van het stelsel. Maar alle extra levensverwachting besteden aan verlenging van de arbeidsloopbaan, leidt onvermijdelijk tot een gevoel van boosheid en onrecht bij grote groepen van de bevolking.”

Vandaar dat Michiel zich afvroeg: zit er niets tussenin? “Ik stuitte voor het essay op een onderzoek van een aantal demografen. Wat blijkt? Als we van de extra levensjaren die we erbij krijgen de helft gebruiken om langer te werken en de andere helft gebruiken voor pensioen, is dat betaalbaar. Wie bijvoorbeeld veertig jaar gewerkt heeft, heeft dan recht op twintig jaar pensioen. Van elke tien jaar extra levensverwachting moet de helft naar het pensioen gaan. Ja, je moet langer werken. Maar je krijgt er ook extra AOW-jaren voor terug. Oftewel, de gulden middenweg.”

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases