header

Een flexibele AOW-ingangsdatum: utopie of reële mogelijkheid

Manfred Pöschkens, APG

In het Limburgse Landgraaf kun je Manfred Pöschkens (55) regelmatig wandelend met zijn Australische Labradoodle tegenkomen. Een gezonde hobby. Helaas zijn we niet allemaal zo fit. “De groep oude werknemers is divers. Niet iedereen wil of kan langer doorwerken. Toch is de AOW-datum een vaste datum voor alle ouderen. Kan dat niet flexibeler? En eerlijker?”

Vroeger wilde Manfred graag bij de politie. Maar van zijn uiteindelijke keuze voor de pensioensector heeft hij gelukkig nooit spijt gehad. “Al sinds april 1983 werk ik met veel plezier bij APG. Zit ik ergens lekker in mijn vel, dan ben ik vrij honkvast”, lacht Manfred. “Ik heb de VUT-regeling van begin tot eind meegemaakt. Daarna de FPU-regeling. En nu houd ik me bezig met het ABP Keuzepensioen. Leuk en interessant werk, vooral door het regelmatige contact met deelnemers.”

Aan jobhoppen doet Manfred dus niet. Toch blijft hij graag zijn horizon verbreden.

 “Het is belangrijk jezelf interessant te houden voor je werkgever. En dat doe je door te blijven leren. Zo ben ik tijdens het schrijven van mijn essay absoluut tot nieuwe inzichten gekomen. Wist je bijvoorbeeld dat er een gigantisch verschil is in het aantal jaar dat hoog- en laagopgeleiden gezond doorbrengen? Dat verschil is maar liefst 18 tot 19 jaar. Een verrassend én schokkend feit.”

Volgens Manfred moet er daarom meer gekeken worden naar de mens achter de AOW-datum. “De een telt de dagen af tot hij kan stoppen. De ander ziet pensionering als een naderende afgrond. Er is behoefte aan flexibiliteit. In mijn essay stel ik daarom vier oplossingen voor die nader onderzoek verdienen. Het belangrijkste aspect? De solidariteitsgedachte. Het moet mogelijk zijn om een flexibele AOW te realiseren met een eerlijke verdeling tussen degenen met een hogere en een lagere levensverwachting. Het voorziet niet alleen in een behoefte, de geboden keuzevrijheid zal ook het welzijn van oudere werknemers vergroten.”

Lees hier het essay van Manfred Pöschkens

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases