Pensioen en wonen, houd deze zaken niet langer gescheiden

Liza Woets, MN

Starters bevinden zich in het financiële spitsuur van hun leven. Ze hebben torenhoge kosten en slechts weinig middelen. Een huis kopen, is voor hen daarom niet vanzelfsprekend. De oplossing? Een flexibel pensioensysteem waarin starters opgebouwd pensioen kunnen aanwenden voor een hypotheek, aldus Liza Woets.

"Ons pensioensysteem is nu vrij rigide", vertelt Liza. "Er zijn slechts een aantal, beperkte opties. Ik pleit er in mijn essay voor het systeem flexibeler te maken. Starters hebben vaak nog weinig inkomstenbronnen, maar wel woonwensen. Het zou mooi zijn als ze die zouden kunnen vervullen met opgebouwde pensioengelden."

Pensioengeld dat in een huis gestoken wordt, verdwijnt immers niet maar komt in een andere vorm terug.

"Het idee is dat het later voor lagere woonlasten zorgt zodat de pensioenuitkering ook lager kan zijn. De koopwoning moet dan ook gezien worden als onderdeel van het pensioen", vertelt de medewerker toekennen Pensioenfonds Metaal en Techniek bij MN bevlogen.

Een innovatief en interessant idee, vindt ook Gabriëlle Dalhuijsen, HR-adviseur bij MN. "Vanuit onze expertise denken we graag mee over hervormingen van ons pensioensysteem. En we stimuleren onze medewerkers dat ook te doen. Zij verzorgen immers het contact met onze klanten en weten wat er speelt."

Dat Liza met haar essay genomineerd is, vinden we geweldig. Het laat zien dat ze verstand van zaken heeft en beschikt over brede pensioenkennis. Precies wat we als organisatie nastreven."

Opleiding en ontwikkeling is van groot belang voor de pensioenkennis, aldus Gabriëlle. "Onze medewerkers krijgen een mix van interne en externe opleidingen, zowel met e-learning als klassikaal. Ze worden on the job opgeleid en daarnaast bieden de SPO-opleidingen een belangrijke, bredere blik op het pensioenspectrum. Onmisbaar voor ons."