"Mijn zak met geld graag!": Kiezen voor de eenmalige uitkering bij pensioneren

Feitze de Vries, TKP Pensioen

Uitzicht op de A-kerk én de Martinitoren, van nature een brede interesse en regelmatig wisselende hobby’s. Kortom, Feitze de Vries uit Groningen heeft graag keuze. En dat is dan ook precies wat hij gepensioneerden toewenst. “Een camper aanschaffen of tuinhuis bouwen? Mensen willen zelf kunnen beslissen. Daarom pleit ik voor de invoering van een eenmalige uitkering bij pensionering van maximaal 25% van het opgebouwde pensioen.”

Als software-ontwikkelaar bij TKP zet Feitze zich dagelijks in om de beste en gemakkelijkste oplossing voor deelnemers te kunnen bouwen. “Kennis over pensioenen is daarvoor noodzakelijk. Als een van de eersten van de afdeling deed ik daarom de LCP-opleiding. En met veel plezier, kan ik wel zeggen”, aldus Feitze. “Leren stopt niet zodra je werkt. Sterker nog, dan begint het pas. En wie niet blijft ontwikkelen, staat stil.”

Doelen stellen en dromen najagen dus. Nu en in de toekomst.

“Veel ouderen sparen al 40 jaar voor hun pensioen. Hoe kun je dan verantwoorden dat de keuzemogelijkheden en financiële dromen worden beperkt? Een pensioen is niet alleen voor de eerste levensbehoeftes. Maar ook om op een geweldige manier de oude dag te beleven. En mensen kunnen prima zelf keuzes maken”, zegt Feitze stellig.

Een eenmalige uitkering bij pensionering zou volgens hem dan ook een prima toevoeging zijn. Al zijn er natuurlijk wel randvoorwaarden.

“Maximering is nodig om mensen te beschermen. Een goed percentage? De helft van de helft, oftewel 25%. Een deel uitgeven moet prima kunnen.”

En dat blijkt ook uit het onderzoek dat Feitze deed voor het essay. “Dat we op dit moment deze mogelijkheid niet hebben, geeft aan hoe diepgeworteld de verzorgingsstaat in Nederland is. Interessant om daar voor een essay als deze meer over te lezen.”

Lees hier het essay van Feitze de Vries