Regeerakkoord 2017-2021: een andere kijk op het fiscaal pensioenkader

Linda Lutz, MN

Als wedstrijdbridger houdt Linda Lutz (46) wel van een strategisch denkspel. Vandaar dat de fiscaal jurist in haar essay de tanden zette in het fiscaal pensioenkader. “Het kabinet maakt in het regeerakkoord stappen naar een nieuw pensioenstelsel met degressieve opbouw en een gelijkblijvende premie. Vraagt dat geen aanpassing van de huidige fiscale pensioenregelgeving?”

Al 8,5 jaar werkt Linda bij MN in Den Haag. En wie haar vraagt naar de pensioenwereld krijgt een vlammend betoog.

“Ons werk is boeiend en nooit saai, wat mensen nog regelmatig denken. Gelukkig krijgt het pensioen steeds vaker media-aandacht en groeit het besef van relevantie. Op feestjes kan ik daarom inmiddels prima uitleggen wat er zo fascinerend aan is”, vertelt Linda.

Toch houdt ze zich na werktijd ook nog met anderen dingen dan pensioen bezig. Golf bijvoorbeeld. Wekelijks slaat Linda ‘heerlijk buiten in de natuur’ af op de tees van Golfbaan Bentwoud. Een moment van rust.

Maar niet voor lang. “Kennis veroudert steeds sneller. Vandaar dat je je moet blijven ontwikkelen. Ik ben zelf nieuwsgierig aangelegd en leer graag nieuwe dingen. Ook het schrijven van het essay vond ik erg leuk. De grootste uitdaging? Het kort houden van de tekst”, bekent Linda met een lach. Voor het essay was ze specifiek op zoek gegaan naar een actueel onderwerp. Een onderwerp dat haar vakgebied raakte. Vandaar ‘het fiscaal pensioenkader voor het nieuwe pensioenstelsel’.

Maar ondanks dat het onderwerp uit haar vakgebied gegrepen is, kwam Linda wel tot nieuwe inzichten.

“Een degressieve opbouw met leeftijdsonafhankelijke premies brengt met zich mee dat het fiscaal pensioenkader (Witteveenkader) anders moet worden ingericht. Het stelsel moet volledig om. Nu is het kader sterk gericht op uitkeringsovereenkomsten. Dan ligt het voor de hand het om te draaien naar een kader dat primair gericht is op premieovereenkomsten. Een flinke klus. Maar verrassend genoeg kwam ik tot de conclusie dat het allemaal wel een stuk eenvoudiger kan worden. Toch leuk om daar door het schrijven van dit essay achter te komen.”

Lees hier het essay van Linda Lutz