De opleiding in een notendop

De Opleiding Vermogensbeheer gaat over financiële producten en hun verhouding tot elkaar. Over hoe financiële markten in elkaar zitten en welke invloeden welke uitwerking hebben, hoe je een portefeuille samenstelt en vervolgens kunt meten of de doelstellingen zijn bereikt. Hoewel er af en toe een berekening wordt gemaakt, ligt hier geen nadruk op. 

De Opleiding Vermogensbeheer is interessant voor iedereen die met vermogensbeheer te maken heeft. Van medewerkers van het bestuursbureau tot juridisch medewerker op de afdeling Vermogensbeheer.

Oud-cursisten over de Opleiding Vermogensbeheer

Ik ben vooral geholpen met de extra achtergrondkennis en terminologie. Dat maakt dat ik beter kan meedenken en gemakkelijker processen kan overzien. (Bestuursadviseur)

Ik begrijp de financiële processen als securities lending en custody nu beter. Daar ligt voor mij echt de meerwaarde. Ik heb er weliswaar niet direct mee te maken, maar sluit er wel juridische contracten over af. (Medewerker Juridische Zaken bij een vermogensbeheerder)

Ik heb een beter beeld gekregen van de financiële producten, zoals de verschillende categorieën alternatieve beleggingen. (Product owner bij een vermogensbeheerder)

Opleiding Vermogensbeheer

Vertrouwd met vermogensbeheer

U wilt meer kennis over de producten op de financiële markten en de processen van vermogensbeheer. U wilt een goede gesprekspartner zijn voor uw collega's of (interne) klanten en hun vraagstukken over vermogensbeheer goed begrijpen. 

De Opleiding Vermogensbeheer is interessant voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij de organisatie van vermogensbeheer en de administratieve verwerking van vermogensbeheeractiviteiten. U ondersteunt als medewerker van het bestuursbureau het pensioenfondsbestuur als het gaat om vermogensbeheer of u werkt op de afdeling vermogensbeheer van een pensioenfonds of pensioenuitvoeringsorganisatie.

De opleiding is ook geschikt voor u als u minder direct betrokken bent bij vermogensbeheer. U werkt bijvoorbeeld bij een pensioenuitvoeringsorganisatie als toeleverancier van informatie voor het vermogensbeheer, de automatiseringsafdeling of de mid- of backoffice. Ook als u een ondersteunende functie heeft voor het pensioenfondsbestuur is deze opleiding voor u geschikt.

Met de Opleiding Vermogensbeheer verwerft u kennis over de belangrijkste vermogensbeheercategorieën en begrijpt u hoe deze producten zich tot elkaar verhouden. U raakt vertrouwd met de gebruikte begrippen, weet waar cijfers vandaan komen en hoe processen in elkaar steken. Ook begrijpt u het beleggingsbeleid en kent u de effecten daarvan op de verplichtingen. Hierdoor kunt u de ontwikkelingen op het gebied van vermogensbeheer beter volgen en heeft u meer inzicht in de verbanden tussen de relevante processen.

Opzet en duur

De opleiding bestaat uit 9 wekelijkse bijeenkomsten. Heldere praktijkvoorbeelden en werkvormen verduidelijken de lesstof. Naast deze klassikale bijeenkomsten besteedt u ongeveer 3 uur per week aan zelfstudie. U hoeft geen specifieke vooropleiding of kennis van vermogensbeheer te hebben om de opleiding te volgen. 

U kunt de Opleiding Vermogensbeheer afsluiten met een schriftelijk examen. Dit is echter geen vereiste. Wilt u meedoen aan het examen, dan moet u zich daarvoor apart inschrijven.

De Opleiding Vermogensbeheer is afgestemd op het beroepsprofiel Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf. Als u meedoet aan het examen en dit succesvol afrondt, ontvangt u het diploma Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf

Data, locaties en prijzen

Opleiding Vermogensbeheer
Op 24 maart 2020 voor €4050
Locatie: BCN Utrecht (Daltonlaan)

 • Inbegrepen: Opleiding Vermogensbeheer. Start online leren op 24 maart 2020, eerste bijeenkomst op 7 april 2020.
 • Inbegrepen: Lesmateriaal, een maaltijd, koffie en thee.

Al onze opleidingen en examens zijn vrijgesteld van BTW.

In de opleiding komen de volgende onderwerpen uitvoerig aan bod:

 • Wetgeving en toezicht 
 • Administratieve organisatie
 • Uitvoering en resultaatmeting van vermogensbeheer
 • Beleggingscategorieën en -strategieën
 • Beleggingsproces

Programma bijeenkomsten Opleiding Vermogensbeheer

 1. Kennismaking met en oriëntatie op pensioenen
 2. Inleiding vermogensbeheer en begrippen
 3. Vastrentende waarden
 4. Aandelen 
 5. Alternatieve beleggingen
 6. Derivaten deel 1
 7. Derivaten deel 2
 8. Administratieve organisatie & trading, clearing, settlement en custody 
 9. Evaluatie en monitoring

Bekijk hier het lesrooster met alle lesdata van de Opleiding Vermogensbeheer.

Advies nodig?

E-mailadres:
info@spo.nl
Telefoon:
(070) 427 66 55

Wilt u persoonlijk advies? Laat dan uw telefoonnummer achter. Wij bellen u.