header

Opleiding Vermogensbeheer

Vertrouwd met vermogensbeheer

U wilt meer kennis over de producten op de financiële markten en de processen van vermogensbeheer. U wilt een goede gesprekspartner zijn voor uw collega's of (interne) klanten en hun vraagstukken over vermogensbeheer goed begrijpen. 

De Opleiding Vermogensbeheer is bedoeld voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij de organisatie van vermogensbeheer en de administratieve verwerking van vermogensbeheeractiviteiten. U ondersteunt als medewerker van het bestuursbureau het pensioenfondsbestuur als het gaat om vermogensbeheer of u werkt op de afdeling vermogensbeheer van een pensioenfonds of pensioenuitvoeringsorganisatie.

De opleiding is ook geschikt voor u als u minder direct betrokken bent bij vermogensbeheer. U werkt bijvoorbeeld bij een pensioenuitvoeringsorganisatie als toeleverancier van informatie voor het vermogensbeheer, de automatiseringsafdeling of de mid- of backoffice. Ook als u een ondersteunende functie heeft voor het pensioenfondsbestuur is deze opleiding voor u geschikt.

Met de Opleiding Vermogensbeheer verwerft u kennis over de belangrijkste vermogensbeheercategorieën en begrijpt u hoe deze producten zich tot elkaar verhouden. U raakt vertrouwd met de gebruikte begrippen, weet waar cijfers vandaan komen en hoe processen in elkaar steken. Ook begrijpt u het beleggingsbeleid en kent u de effecten daarvan op de verplichtingen. Hierdoor kunt u de ontwikkelingen op het gebied van vermogensbeheer beter volgen en heeft u meer inzicht in de verbanden tussen de relevante processen.

Opzet en duur

De opleiding bestaat uit 9 wekelijkse bijeenkomsten. Heldere praktijkvoorbeelden en werkvormen verduidelijken de lesstof. Naast deze klassikale bijeenkomsten besteedt u ongeveer 3 uur per week aan zelfstudie. U hoeft geen specifieke vooropleiding of kennis van vermogensbeheer te hebben om de opleiding te volgen. 

U kunt de Opleiding Vermogensbeheer afsluiten met een schriftelijk examen. Dit is echter geen vereiste. Wilt u meedoen aan het examen, dan moet u zich daarvoor apart inschrijven.

De Opleiding Vermogensbeheer is afgestemd op het beroepsprofiel Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf. Als u meedoet aan het examen en dit succesvol afrondt, ontvangt u het diploma Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf

Data, locaties en prijzen

Opleiding Vermogensbeheer
Op 3 november 2020 voor €4255
Locatie: BCN Utrecht (Daltonlaan)

 • Inbegrepen: Lesmateriaal, een maaltijd, koffie en thee.
 • Inbegrepen: Opleiding Vermogensbeheer. Start online leren op 3 november 2020, eerste bijeenkomst op 17 november 2020.

Al onze opleidingen en examens zijn vrijgesteld van BTW.

In de opleiding komen de volgende onderwerpen uitvoerig aan bod:

 • Wetgeving en toezicht 
 • Administratieve organisatie
 • Uitvoering en resultaatmeting van vermogensbeheer
 • Beleggingscategorieën en -strategieën
 • Beleggingsproces

Programma bijeenkomsten Opleiding Vermogensbeheer

 1. Kennismaking met en oriëntatie op pensioenen
 2. Inleiding vermogensbeheer en begrippen
 3. Vastrentende waarden
 4. Aandelen 
 5. Alternatieve beleggingen
 6. Derivaten deel 1
 7. Derivaten deel 2
 8. Administratieve organisatie & trading, clearing, settlement en custody 
 9. Evaluatie en monitoring

Bekijk het lesrooster met alle data, startdatum 10 september 2018.

Advies nodig?

E-mailadres:
info@spo.nl
Telefoon:
(070) 427 66 55

Wilt u persoonlijk advies? Laat dan uw telefoonnummer achter. Wij bellen u.