header

20 september 2016 - Beleggen in 2017: ontwikkelingen uitgelicht

De huidige wet- en regelgeving zorgt in combinatie met demografische en economische ontwikkelingen voor grote en almaar toenemende druk op de financiële positie van fondsen. Beleggen wordt steeds complexer. Positieve rendementen zijn niet langer vanzelfsprekend en naar het effect van de Brexit op de langere termijn kunnen we alleen nog maar gissen. Daarnaast komt er in 2017 nieuwe regelgeving op u af zoals de European Market Infrastructure Regulation (EMIR) en stelt De Nederlandsche Bank ook steeds strengere eisen aan de uitvoering van uw beleggingsbeleid.

SPO Connects praat u in één dagdeel bij over actuele veranderingen in de wereld van beleggen en blikt vooruit op 2017. Naast een kijkje in de keuken van andere pensioenfondsen krijgt u praktische handvatten aangereikt, zodat u optimaal bent voorbereid op het beleggingsplan voor 2017.

Programma

Datum: 20 september 2016, Van der Valk hotel Nootdorp
Tijd: 16.00 - 20.00 uur (vanaf 20.00 uur netwerkborrel en dinerbuffet)

 

 • Wereldbeeld van beleggingen – Lars Dijkstra, Kempen Capital Management
  Lage rente en lage rendementsverwachtingen zijn aan de orde van de dag. Blijft de groei en inflatie in de wereld laag of gaan we toch een keer normaliseren? Hoe kunt u verstandig manoeuvreren in een omgeving waarin centrale banken een nog steeds zeer onconventioneel beleid voeren? Waar liggen de kansen en risico’s? Lars Dijkstra neemt u mee in zijn wereldbeeld van beleggingen.

 • Aanpassen van het beleggingsbeleid. Twee fondsen aan het woord Jelle Beenen, Pensioenfonds Hoogovens, en Anita Joosten, Philips Pensioenfonds
  Pensioenfonds Hoogovens implementeerde een nieuw beleggingsplan en Philips Pensioenfonds bracht meer dynamiek aan in zijn strategische asset allocatie. Jelle Beenen en Anita Joosten vertellen u over de achtergronden en het bestuurlijke proces.
 • Nieuwe Europese regelgeving voor derivaten - EMIR
  – Monique Jager-Smeets, Pensioenfonds van de KAS BANK
  Waar moeten fondsen die derivaten gebruiken voor hun rente hedge rekening mee houden? Monique Jager-Smeets legt u helder uit wat u als bestuurder moet weten en waarop u moet letten.

 • Beleggingsplan 2017 – Jelle Beenen, Pensioenfonds Hoogovens

  Als bestuurder bepaalt u de thema’s en beoordeelt u het voorgestelde beleggingsplan. Hoe doet u dat? Waarop moet u letten en welke vragen kunt u stellen? Jelle Beenen geeft een korte inleiding op dit vraagstuk en leidt daarna de discussie waarbij u ervaringen en meningen kunt uitwisselen. 

Het programma is met zorg samengesteld op basis van de huidige actualiteit. Mocht er aanleiding toe zijn, dan zullen we accenten aanpassen. Twee weken voor de bijeenkomst publiceren wij het definitieve programma.