header

Vergaderen, papierwerk en koffie

Ervaringen van een startend bestuurder
Blog Tom Vollebergh

Veel vergaderen, veel papierwerk en veel koffie. Mijn eerste ervaringen met het bestuurswerk bij PGB in een notendop. Het klinkt misschien weinig enerverend. Maar ondergedompeld worden in de nieuwe, dynamische wereld van pensioenen is razend interessant.

‘Houd je van vergaderen?’, werd me gevraagd tijdens het sollicitatiegesprek bij mijn pensioenfonds. Als het nut heeft wel. En dat heeft het gelukkig bij PGB. Sinds begin april ben ik er in het diepe gesprongen met inwerken, kennismaken en in de materie duiken. Met behulp van de Governance Leergang Niveau A, gelukkig. Want laten we wel wezen, de stukken zijn voor een beginnend bestuurder gelardeerd met veel jargon. Abracadabra soms. Het helpt om er veel met collega’s, docenten en medestudenten over te praten.

Meedraaien vóór de daadwerkelijke benoeming tot bestuurslid is daarom hartstikke nuttig. Regelmatig betrekt het SPO-leertraject het eigen pensioenfonds in huiswerkopdrachten. En regelmatig bladerde ik me helemaal suf in onze stukken. Enigszins gefrustreerd moest ik dan onder collega’s op zoek naar het juiste antwoord. Een goede manier om snel geïntroduceerd te raken in de kern van het fonds. En om de mensen te leren kennen. Stuk voor stuk vonden collega’s het leuk om me te helpen en vaak kreeg ik dan binnen luttele minuten ‘plop’, het juiste stuk in mijn mailbox.

Het leertraject heb ik inmiddels afgerond. Per 1 juli ben ik benoemd. En nu? Nu begin ik er langzaam in thuis te raken. De dynamische wereld van pensioenen sleurt me mee. Voor PGB en mijn portefeuille Informatietechnologie breken spannende tijden aan. De organisatie denkt na over andere pensioensystemen en combinaties van systemen. Vanaf mijn vakantieadres zal ik mee blijven kijken. Iets wat ik graag doe. Immers, professioneel gedrag gaat in de kern over beschikbaarheid. Niet alleen mentaal maar ook in tijd. Zet de koffie maar vast klaar!

Tom Vollebergh is startend bestuurslid bij pensioenfonds PGB met als primaire portefeuille Informatietechnologie en secundair Uitbesteding. Hij volgt de Governance Leergang Geschikt worden op Niveau A.

Wilt u hulp bij het toetsingsgesprek?

Neemt u dan contact op met een van onze adviseurs.
Bel (070) 427 66 55 of mail naar info@spo.nl