header

Geschikt worden op niveau A

Doorlopend leren en geschikt blijven

Als aankomend bestuurder of (mede)beleidsbepaler wilt u zich optimaal voorbereiden op uw nieuwe rol. Er wordt immers veel van u verwacht: de juiste kennis, bestuurlijke competenties en professioneel gedrag. En meer dan ooit vraagt deze turbulente tijd dat u uw kennis op peil houdt. 

Afbeelding


Met het leertraject Geschikt worden op niveau A krijgt u zicht op wat uw rol inhoudt, ontwikkelt u uw bestuurlijke competenties en leert u de verantwoordelijkheden kennen. U volgt een persoonlijk leertraject waarbij uw eigen pensioenfonds centraal staat. Kortom, u leert wat voor u noodzakelijk en relevant is.

Intake voor leertraject op maat

Uw leertraject start met een persoonlijke intake waarin ook aandacht is voor permanente educatie. Samen stellen we een efficiënt en persoonlijk traject vast dat volledig op uw situatie is afgestemd. Welk leertraject u volgt, hangt af van uw kennis en ervaring, uw rol binnen het bestuur en de situatie en ambitie van uw pensioenfonds.

Mix aan leermiddelen

Voor het beste resultaat wordt een brede mix aan leermiddelen ingezet, met:

  • Online leeromgeving
  • Klassikale bijeenkomsten
  • Leerplatform SPO Perform

De online leeromgeving biedt een verkenning van het eigen fonds en theorie over verschillende pensioenthema's. U bereidt er zich voor op de klassikale bijeenkomsten door onder meer het maken van opdrachten. Vervolgens komen in de bijeenkomsten verdere verdieping en praktijkvraagstukken aan bod. U leert van uw collega-aspirant-bestuurders, in interactie en debat. 

Afbeelding

Geschikt blijven

Daarnaast gaat u tijdens en na uw leertraject aan de slag met het innovatieve leerplatform SPO Perform. Kennis, inzichten en best practices helpen u om dat wat u leert daadwerkelijk toe te passen bij vraagstukken in de dagelijkse praktijk. Met deze vorm van permanente educatie blijft u doorlopend goed invulling geven aan uw rol: u combineert geschikt worden met geschikt blijven

Permanente educatie met SPO Perform

Afbeelding

Het vakgebied pensioen is kennisintensief en ontwikkelt zich razendsnel. Bovendien zijn de eisen aan professionaliteit hoog. Weten waar kennis en informatie makkelijk en snel is te vinden, wordt steeds belangrijker.

Daarom ontwikkelde SPO samen met toonaangevende pensioenfondsen en aansprekende kennispartijen een innovatief leerplatform: SPO Perform. Het leerplatform biedt kennis, nieuwe inzichten, actualiteiten en opinies in de vorm van microlearnings, oftewel korte leermomenten in de vorm van video’s, infographics of checklists. Het platform helpt met kennis opfrissen, bijblijven op actuele ontwikkelingen en snel context bieden aan vraagstukken in de praktijk. Het maakt werken efficiënter en verbindt expertise met de pensioenthema's van het fonds. Betrouwbare en actuele kennis is nu snel, altijd en overal binnen handbereik. Zo zijn en blijven bestuurders in korte tijd bij over de onderwerpen die spelen binnen het fonds.
Meer over SPO Perform 

Praktische modules

Geschikt worden op niveau A bestaat uit vier modules. U kunt ter voorbereiding een online instapmodule volgen met basiskennis over financiële begrippen. De modules zijn toegespitst op de zeven deskundigheidsgebieden van toezichthouder De Nederlandsche Bank. U leert deze kennis direct integraal toe te passen in de praktijk

Voorbereiding

Modules A-niveau

Gecertificeerd resultaat

Het leertraject Geschikt worden op niveau A heeft van CPION het predicaat Registeropleiding ontvangen. Na het afronden van uw persoonlijke traject en het succesvol voltooien van de opdrachten ontvangt u een SPEN-gecertificeerd diploma.

Met dit diploma bent u aantoonbaar geschikt voor een bestuursfunctie (of aanpalende functie) in de collectieve pensioensector. U heeft uw eigen pensioenfonds goed leren kennen en doorgronden. En u kunt een professionele en verantwoorde invulling geven aan uw rol als bestuurder of medebeleidsbepaler.

Aanvullende informatie

Voor wie
U bent bijvoorbeeld:

  • (aankomend) pensioenfondsbestuurder
  • niet-uitvoerend pensioenfondsbestuurder
  • (mede)beleidsbepaler
  • lid intern toezicht of lid verantwoordingsorgaan.

Prijzen 2020
Met uitzondering van de online instapmodule Basiskennis Financiële begrippen is de prijs per module € 2.715, vrij van btw. Dit is inclusief lesmateriaal, toegang tot SPO Perform, koffie/thee, lunches en diner op de eerste dag van de klassikale bijeenkomsten.

Optioneel
U kunt een overnachting bij ons boeken voor € 115.

Data
Een uitgebreid en actueel overzicht van de startdata van de modules en de bijbehorende data van de klassikale bijeenkomsten vindt u hier. De startdatum is de datum waarop het online gedeelte van de module start.

Diplomabepalingen
Meer informatie over de diplomabepalingen voor de governance leergang Geschikt worden op niveau A vindt u hier (pdf).