header

11 maart 2020 - Beleggen in niet-beursgenoteerde leningen / private debt

Beleggen in private debt doet langzaam maar zeker zijn intrede in de beleggingsportefeuilles van institutionele beleggers. Deze ontwikkeling vloeit voort uit de bankencrisis in Europa. Die crisis was een vertraagde reactie op de schuldencrisis uit 2008/2009 en bereikte een hoogtepunt rond 2012.

Het onbegrensde lenen door banken aan vooral buitenlandse partijen werd door centrale banken aan banden gelegd. De kapitaaleisen werden opgeschroefd, wat het verstrekken van langer lopende bancaire leningen minder aantrekkelijk maakte.

Anders dan banken zijn institutionele beleggers beter gepositioneerd om langer lopende leningen te verstrekken aan projecten, bedrijven en/of woningbezitters. De aantrekkelijkheid wordt door pensioenfondsen wel gezien, maar in de praktijk vormt het onderhandse karakter van zulke leningen een struikelblok.

Bijeenkomst beleggen in private debt

Deze bijeenkomst van SPO Perform live geeft je als bestuurder handvatten op het gebied van private debt. Handig bij bijvoorbeeld het beoordelen van beleggingsvoorstellen als bij het monitoren ervan. Vier experts bespreken verschillende facetten van private debt, aan bod komen direct lending, infrastructure debt en hypotheekleningen. 

Iedere deelnemer krijgt toegang tot SPO Perform, hèt leerplatform van de pensioensector waar zowel voor als na de bijeenkomst relevante leermiddelen beschikbaar worden gesteld over private debt. Met deze integrale werkwijze bieden we je inspiratie voor toepassing van deze beleggingsvorm binnen jouw eigen fonds.

Programma

Datum:     woensdag 11 maart 2020
Tijd:  

14.30 uur - 18.00 uur
(inloop vanaf 14.00 uur, na afloop netwerkbuffet, daarna filevrij naar huis)

Locatie:  NH Hotel Den Haag

 

14:30  Actualiteiten – Emile Soetendal
  Emile Soetendal, plaatsvervangend directeur van de Pensioenfederatie bespreekt met u de stand van zaken rond actuele pensioendossiers en ontwikkelingen in de pensioensector.


14:50 


Introductie private debt - Fons Lute

 

Fons Lute verzorgt de introductie in private debt. Vanaf 2012 heeft hij zich bij BlackRock actief ingezet om private debt bij pensioenfondsen in Europe onder de aandacht te brengen. Vanuit zijn brede ervaring met beleggingsbeleid en zijn kennis van alternatieve beleggingen zal hij het onderwerp private debt inleiden.


15:20

Hypotheekleningen - Justus van Halewijn
 

Het beleggen in hypotheekleningen is in de laatste jaren steeds meer ingeburgerd in het beleggingsbeleid van Nederlandse pensioenfondsen. De aantrekkelijkheid van hypotheken schuilt in de lange looptijden in combinatie met het goede betaalgedrag van woningbezitters. Justus van Halewijn directeur Vermogensbeheer, dat namens het Spoorwegpensioenfonds en het Pensioenfonds Openbaar Vervoer belegt in Hypotheken. Justus is daarom uitstekend gepositioneerd om in te gaan op de achtergronden van het beleggen in hypotheekleningen.


15:50


Pauze


16:05

Infrastructure debt - Victor van Will
 

Leningen aan infrastructurele projecten vormen een interessante groep van onderhandse leningen. Dit marktsegment leent zich uitstekend voor de implementatie van duurzaamheidsbeleid. Victor van Will is al jaren actief op het gebied van credit, private debt en infrastructure debt binnen MN en NLII en hij zal zijn kennis hierover met u delen.


16:45

Private credit - Jurgen Vernimmen
 

Het tweede onderdeel gaat over het verstrekken van private leningen aan ondernemingen, in het Engels private debt genoemd. Jurgen Vernimmen is Senior Fund Manager bij MN en  heeft veel ervaring met het verstrekken van deze leningen, enerzijds door zijn werk bij de Rabobank, aan de andere kant doordat al jaren actief is op het gebied van (private) debt bij MN.


17:30

Afsluiting private debt
 

De bijeenkomst wordt afgesloten door Fons Lute. Hij vat de belangrijkste bevindingen van de middag samen en brengt deze terug tot de hoofdlijnen voor een beleggingsbeleid in private debt.  

 

17:50

 

Netwerkbuffet

 

Geniet van een heerlijk buffet en praat na met de sprekers en andere aanwezigen. Na het diner rijdt u zonder files weer naar huis. 

Aanmelden

Bijeenkomsten
SPO Perform Live