header

Leergang Collectieve Pensioenen

Verdieping op pensioen

U wilt zich ontwikkelen tot pensioenspecialist. Dagelijks krijgt u vragen van deelnemers over hun pensioen en u schakelt veelvuldig met de specialisten van uw pensioenfonds, uitvoerder of verzekeraar over complexe pensioenvraagstukken. U heeft al veel kennis in huis van pensioenregelingen en het Nederlandse pensioenstelsel. 

Met de Leergang Collectieve Pensioenen krijgt u diepgaande kennis van en grondig inzicht in collectieve pensioenregelingen. Aan de hand van belangrijke levensgebeurtenissen van deelnemers, zoals arbeidsongeschiktheid of een nieuwe baan, leert u meer over het uitvoeringsproces en de financiële verantwoording van een pensioenfonds.

Wet- en regelgeving, fiscale inhoudingen en actuariële aspecten hebben na het volgen van de leergang geen geheimen meer voor u. U lost moeiteloos complexe pensioenvragen en interne pensioendossiers op en u komt als gesprekspartner voor andere pensioenspecialisten goed beslagen ten ijs.

Opzet en duur

Een brede mix van leermiddelen met verschillende werkvormen maakt het plezierig om te leren. Daarom is de opzet van de leergang vernieuwd. Het online leren maakt een belangrijk onderdeel uit van de leergang; een eigentijdse manier van leren en ontwikkelen. Met meer aandacht voor online leren, sluit de lesstof nu nog beter aan op de werkpraktijk. In de lessen is er meer tijd voor verdieping van de stof.

Het leren start in de online leeromgeving van SPO waar u thuis of vanaf uw werkplek met de stof oefent en deze toetst. Vanzelfsprekend krijgt u daarbij online begeleiding. De lessen zorgen voor verdieping en toepassing van de theorie. Samen met uw medecursisten gaat u aan de slag met het oplossen van realistische casuïstiek en bouwt u gezamenlijk aan uw kennis. Uw docent legt de theorie uit aan de hand van heldere praktijkvoorbeelden; uw werkpraktijk is immers de beste leerschool. Zo haalt u het optimale uit uw opleiding en bent u goed voorbereid op het examen. 

De leergang bestaat uit online leren in combinatie met 7 lessen van elk 3,5 uur. Zelfstudie in de online leeromgeving vraagt zo’n 5 uur per les.

Het examen van de leergang bestaat uit een essay en een schriftelijk examen. Voor beide onderdelen moet u zich apart inschrijven. Om te kunnen deelnemen aan de leergang moet u over basiskennis van pensioenen beschikken op het niveau van de Opleiding Collectieve Pensioenen. De leergang is volledig afgestemd op dit beroepsprofiel. Als u slaagt voor het examen ontvangt u het diploma Pensioenspecialist collectieve pensioenen.

Data, locaties en prijzen

Leergang Collectieve Pensioenen
Op 17 september 2020 voor €3115

 • Inbegrepen: Lesmateriaal, een maaltijd, koffie en thee.
 • Inbegrepen: Leergang Collectieve Pensioenen
 • Optioneel: Module Verzekerde pensioenregeling voor €445
 • Optioneel: Workshop Professioneel presenteren voor €890
 • Optioneel: Module Inleiding vermogensbeheer voor €445
 • Optioneel: Workshop 1: Communicatie en de rol van de adviseur voor €890

Al onze opleidingen en examens zijn vrijgesteld van BTW.

Examen

De Leergang Collectieve Pensioenen bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Pensioenfondsomgeving
 • Techniek en financiële verantwoording
 • Ouderdomspensioen
 • Overlijden en einde relatie
 • Ontslag en waardeoverdracht
 • Arbeidsongeschiktheid

Bekijk hier het lesrooster met alle lesdata van de Leergang Collectieve Pensioenen.

Linda Lutz (MN) wint SPO Essayprijs 2018

'Regeerakkoord 2017-2021: een andere kijk op het fiscaal pensioenkader'

Zo luidt de titel van het winnende essay van Linda Lutz. In haar essay gaat Linda in op de stappen die het kabinet in het regeerakkoord maakt naar een nieuw pensioenstelsel. Ze zocht daarbij naar een brede oplossing voor het pensioenvraagstuk. De vakjury vond het een mooi en actueel onderwerp, voorzien van een persoonlijke visie en riep Linda unaniem uit tot winnaar.

Afbeelding

Lees het essay

Advies nodig?

E-mailadres:
info@spo.nl
Telefoon:
(070) 427 66 55

Wilt u persoonlijk advies? Laat dan uw telefoonnummer achter. Wij bellen u.