Leergang Adviseur Collectieve Pensioenen

U wilt uw kennis over pensioenen in een breder kader kunnen plaatsen en uw adviesvaardigheden ontwikkelen. Uw basiskennis over pensioenen is in orde; in uw adviesfunctie heeft u regelmatig te maken met collectieve pensioenen.

In de Leergang Adviseur Collectieve Pensioenen leert u over het uitvoeringsproces en de financiële verantwoording van een pensioenfonds. Aan de hand van belangrijke levensgebeurtenissen die van invloed zijn op het pensioen van deelnemers krijgt u diepgaande kennis van wet- en regelgeving, fiscale inhoudingen en actuariële aspecten.

Na het volgen van de leergang beschikt u over brede kennis van pensioenen. U kunt werknemers en werkgevers adviseren over de inhoud en uitvoering van de pensioenregeling en daarover communiceren. Of u ondersteunt en adviseert pensioenfondsbesturen met de door u opgedane kennis. Bovendien bent u een goede gesprekspartner voor klanten en pensioenspecialisten.

Opzet en duur

Een brede mix van leermiddelen met verschillende werkvormen maakt het plezierig om te leren. Daarom is de opzet van de leergang vernieuwd. Het online leren maakt een belangrijk onderdeel uit van de leergang; een eigentijdse manier van leren en ontwikkelen. Met meer aandacht voor online leren sluit de lesstof nu nog beter aan op de werkpraktijk. In de lessen is er meer tijd voor verdieping van de stof.

Het leren start in de online leeromgeving van SPO waar u thuis of vanaf uw werkplek met de stof oefent en deze toetst. Vanzelfsprekend krijgt u daarbij online begeleiding. De lessen zorgen voor verdieping en toepassing van de theorie. Samen met uw medecursisten gaat u aan de slag met het oplossen van realistische casuïstiek en bouwt u gezamenlijk aan uw kennis. Uw docent legt de theorie uit aan de hand van heldere praktijkvoorbeelden; uw werkpraktijk is immers de beste leerschool. Zo haalt u het optimale uit uw opleiding en bent u goed voorbereid op het examen. 

De Leergang Adviseur Collectieve Pensioenen bestaat uit online leren in combinatie met 7 lessen en 2 optionele modules van elk 3,5 uur, en 2 workshops van een hele dag. Zelfstudie in de online leeromgeving vraagt zo'n 5 uur per bijeenkomst. 

Het examen van de leergang bestaat uit het essay, het geven van een presentatie daarover en een schriftelijk examen. Voor beide onderdelen moet u zich apart inschrijven. Als u slaagt voor het examen ontvangt u het diploma Adviseur collectieve pensioenen.

Om te kunnen deelnemen aan de leergang moet u over de basiskennis van pensioenen beschikken op het niveau van de Opleiding Collectieve Pensioenen. De leergang is volledig afgestemd op dit beroepsprofiel.

Data, locaties en prijzen

Leergang Adviseur Collectieve Pensioenen

Examen

De leergang bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Pensioenfonds
  • Techniek en financiële verantwoording
  • Ouderdomspensioen
  • Overlijden en einde relatie
  • Inleiding Vermogensbeheer
  • Verzekerde pensioenregelingen

Workshops:

  • Workshop I Communicatie en de rol van de adviseur
  • Workshop II Professioneel presenteren 

Interessante aanvulling
Wilt u specifieke kennis opdoen over arbeidsongeschiktheid of over uit dienst en waardeoverdracht? Dan kunt u ervoor kiezen om de modules Arbeidsongeschiktheid of Uit dienst en waardeoverdracht te volgen uit de Leergang Collectieve Pensioenen. U kunt deze extra modules tijdens of aansluitend op de Leergang Adviseur Collectieve Pensioenen volgen. Na deelname ontvangt u een Bewijs van Deelname voor deze extra modules.                                      

Meer informatie over de Leergang Collectieve Pensioenen                                                                                                                                                  

Levi Renneberg (AZL) wint SPO Essayprijs 2017

"Meer maatwerk dé toekomst van het pensioenstelsel"

Zo luidt de titel van het winnende essay van Levi Renneberg. De maatschappij is veranderd en mensen hebben behoefte aan keuzevrijheid. Ook binnen het pensioenstelsel. In zijn essay gaf hij daarom drie mogelijkheden voor meer maatwerk. De vakjury was onder de indruk en riep hem uit tot winnaar van de SPO Essayprijs 2017. 

Afbeelding

Advies nodig?

E-mailadres:
info@spo.nl
Telefoon:
(070) 427 66 55

Wilt u persoonlijk advies? Laat dan uw telefoonnummer achter. Wij bellen u.