header

Winnaar SPO Essayprijs 2016 in de spotlight

‘Pensioencommunicatie vaak gezien als ongewenst reclamemateriaal’


Pensioen kan makkelijker en toegankelijker. Dat is de overtuiging van Janneke van Gool (42), productmanager bij Syntrus Achmea. In haar essay voor de Leergang Collectieve Pensioenen stelde ze daarom dat pensioen gekoppeld moet worden aan de salarisstrook. Een prima idee, aldus de vakjury en bestempelde haar tot winnaar van de SPO Essayprijs 2016.

Van Gool stak er volgens de jury met kop en schouders bovenuit. Niet alleen was haar essay goed en helder geschreven, het onderwerp is bovendien vernieuwend en toepasbaar. “Leuk om te horen”, lacht Van Gool. “Ik merk dat pensioenuitvoerders wel bezig zijn met dit idee. Maar vaak wordt daarbij nog puur vanuit de systemen gedacht: hoe krijgen we de moeilijke data over een lijntje? Ik denk graag vanuit de gebruiker en vind het belangrijk om op een Jip & Janneke-manier te communiceren. Het moet toch mogelijk zijn pensioen begrijpelijker te maken?”

Ongewenst reclamemateriaal

Als productmanager bij Syntrus Achmea heeft Van Gool duidelijk haar mening klaar. “Pensioencommunicatie wordt vaak gezien als ongewenst reclamemateriaal. Het verdwijnt ongeopend in een laatje of zelfs de prullenbak. Mensen zijn er simpelweg niet in geïnteresseerd. Zonde van het geld dus”, verklaart de Rotterdamse. “Maar werknemers zijn wel gewend aan de periodiciteit van salaris en kennen de communicatie rondom de salarisstrook. In het portaal ook je pensioentoename zien, maakt het een stuk logischer. Het salaris voor nu en het loon voor later maken onderdeel uit van dezelfde keten.”

Idee intern presenteren

Het is een aansprekend idee. “Omdat ik op de website van SPO al snel onderaan stond in de peilingen voor de publieksprijs, heb ik vrienden, familie en collega’s een mail gestuurd met de vraag ook te stemmen. Daar ontving ik ontzettend veel reacties op. Maar belangrijker: ook van mensen die niks met pensioenen hebben, kreeg ik enthousiaste, inhoudelijke opmerkingen. En dat is precies mijn doel.” Het idee van haar essay hoopt Van Gool daarom ooit nog eens uit te werken. “Ik heb geen vastomlijnd plan liggen, maar ik kreeg vanuit mijn werkgever wel de vraag het idee binnenkort intern te presenteren. Wie weet wat daar uit komt.”

Zorgen voor een win-winsituatie

Voor de oplossing van Van Gool uitgevoerd kan worden, zijn er wel een aantal hobbels te nemen. “Forse aanpassingen zijn nodig in zowel wet- en regelgeving als pensioentoezeggingen en pensioenuitvoering. Maar het zal zorgen voor een win-winsituatie. De complexiteit van de pensioenpuzzel wordt een stuk kleiner. Wet- en regelgeving worden vereenvoudigd, pensioenuitvoering gestandaardiseerd en communicatie simpeler en digitaal. Pensioen wordt daarmee niet alleen begrijpelijker, maar ook toekomstvast.”

Met de juryprijs voor haar essay wint Van Gool een diner en overnachting. “Hoe ik de prijs precies ga invullen, weet ik nog niet. Maar zeker is in ieder geval dat de kinderen van 10 en 12 ook meegaan. Ze horen immers vaak genoeg over pensioenen”, lacht Van Gool. “Niet alleen ikzelf maar ook mijn man werkt in de pensioenwereld. Niet meer dan logisch dus dat zij ook een beetje van de prijs mogen meegenieten.”

Over het essay

Het essay is het sluitstuk van de Leergang Collectieve Pensioenen en Leergang Adviseur Collectieve Pensioenen. Het doel? Cursisten stimuleren zich te verdiepen in een actueel pensioenonderwerp, een mening te vormen en daar helder over te schrijven. Als extra beloning dingt elk essay mee naar de SPO Essayprijs, die bestaat uit een juryprijs en een publieksprijs. Van de 200 essays waren er dit jaar 6 genomineerden.

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases

Onze Whitepapers

Bekijk onze whitepapers en lees meer over onze visie op geschiktheid

Bekijk onze whitepapers