header

Winnaar SPO Essayprijs 2017 bekend

Levi Renneberg (AZL) wint vakjuryprijs

Mooi nieuws voor AZL. Levi Renneberg wint de SPO Essayprijs 2017.

De felbegeerde SPO Essayprijs is dit jaar gewonnen door Levi Renneberg van AZL. Zijn essay werd door een onafhankelijke vakjury bestempeld als de beste van 2017. “Meer keuzevrijheid voor pensioendeelnemers is een mooi actueel onderwerp en Levi heeft zijn ideeën sterk onderbouwd”, oordeelt vakjurylid Guus Wouters van PMT. “Een terechte winnaar.”  

Een onafhankelijke vakjury bestaande uit Emilie Schols van Schols & De Lange, Guus Wouters van PMT en Ellen van Amersfoort van MN beoordeelde blind de genomineerde essays. Waar de jury vooral op let? “Het thema moet innovatief zijn en voldoende onderbouwd. Ook de bronvermelding is daarbij belangrijk. Levi heeft dat in zijn essay uitstekend en bijna wetenschappelijk gedaan”, legt Wouters uit. Het niveau van alle essays was dit jaar hoog, maar het stuk van Levi bleek net iets sterker dan de rest. 

Meer keuzevrijheid in het pensioenstelsel

Levi stelt in zijn essay dat het pensioenstelsel meer maatwerk aan deelnemers zou moeten bieden. Hoe? Door het (breder) toepassen van flexibele pensioeninleg, modulaire pensioenregelingen en individuele beleggingsstrategieën. De maatschappij is veranderd en mensen willen meer en meer keuzevrijheid. Ook in hun pensioen. “Er gaat geen dag voorbij of er staat in de krant een discussie over het toekomstige pensioenstelsel. Keuzevrijheid sluit inderdaad prima aan bij de actuele discussie”, aldus Wouters. “Meer individualisering binnen het solidair collectief stelsel is een goed idee.”

Doorwrocht en goed onderbouwd stuk

Maar met alleen goede ideeën wordt een essay niet bekroond tot essay van het jaar. “Over de haalbaarheid van Levi’s ideeën doet de jury geen uitspraken. Maar het stuk van Levi was doorwrocht en absoluut goed onderbouwd”, gaat Wouters verder. “Sommige essayschrijvers volstaan met ‘ik vind’, maar het is belangrijk een mening te onderbouwen. Dat deed Levi uitstekend. Als vakidioot is het ieder jaar weer leuk om te lezen wat andere specialisten schrijven over actuele thema’s in de branche. En de ideeën van Levi zijn zeer de moeite waard.”  

Over het essay

Het essay is hét sluitstuk van de Leergang Collectieve Pensioenen en de Leergang Adviseur Collectieve pensioenen. Cursisten worden uitgedaagd zich te verdiepen in een actueel pensioenonderwerp, daar een mening over te vormen en er helder over te schrijven. Uit circa 160 inzendingen werden dit jaar zes essays genomineerd voor de SPO Essayprijs.

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases

Onze Whitepapers

Bekijk onze whitepapers en lees meer over onze visie op geschiktheid

Bekijk onze whitepapers