header

"Meer maatwerk dé toekomst van het pensioenstelsel"

Levi Renneberg (AZL) wint SPO Essayprijs 2017

In de jaren ’50 was in Nederland één soort koffie verkrijgbaar. Nu valt te kiezen uit maar liefst 421 producten. De maatschappij is veranderd en mensen hebben behoefte aan meer keuzevrijheid. Ook binnen het pensioenstelsel, aldus Levi Renneberg (AZL). In zijn essay gaf hij daarom drie mogelijkheden voor meer maatwerk. De vakjury was onder de indruk en riep hem uit tot winnaar van de SPO Essayprijs 2017.  

“Door de nominatie was ik al zeer vereerd. Dat ik de prijs nu daadwerkelijk gewonnen heb, is helemaal geweldig”, vertelt Renneberg, medewerker Backoffice Pensioenen bij AZL. “Er zijn al vaker medewerkers van AZL genomineerd. Dit jaar waren we zelfs met z’n drieën. Maar de vakjuryprijs hadden we nog niet eerder in de wacht gesleept.”

Bijna wetenschappelijk

Het oordeel van de onafhankelijke vakjury was duidelijk: meer keuzevrijheid voor pensioendeelnemers is een mooi actueel onderwerp en Levi heeft zijn ideeën sterk onderbouwd. Zijn bronvermelding was uitstekend en zelfs bijna wetenschappelijk gedaan.

“Leuk om te horen. Dat de specialisten uit de pensioenwereld mijn essay waardevol noemen, kan ik niet anders dan eervol vinden”, lacht Levi. “Het is niet zo dat ik tijdens het schrijven van het essay de prijs in gedachten had. Maar het motiveert wel om nog net iets beter je best te doen.”

Download hier het essay van Levi Renneberg

Met plezier de diepte induiken

Schrijven gaat Levi eigenlijk altijd goed af, vertelde ook zijn leidinggevende Tammy Keulers. “Maar het helpt om een onderwerp te kiezen dat je interesseert. Dan duik je met plezier de diepte in. In mijn dagelijkse werk vang ik regelmatig signalen op dat het huidige pensioenstelsel niet aansluit bij de persoonlijke behoeften. Dat er meer maatwerk nodig is. Het essay bood een uitgelezen kans daar meer onderzoek naar te doen”, zegt Levi. “Want door het gebrek aan meer mogelijkheden tot maatwerk ontstaat kritiek op het pensioenstelsel, weerstand tegen het betalen van de pensioenpremies én wordt pensioenbewustzijn geremd.”

Jong gezin of juist geen relatie?

In zijn essay betuigt de pensioenspecialist van AZL daarom dat er drie mogelijkheden zijn. Ten eerste het (breder) toepassen van flexibele pensioeninleg. “Verschillende inleg voor verschillende momenten in je leven. Een jong gezin kan minder missen, terwijl iemand die zijn hypotheek net heeft afgelost meer kan inleggen”, legt Levi uit.
De tweede optie is (meer) modulaire pensioenregelingen. “Oftewel het betalen van premies voor modules die op jou van toepassing zijn. Zo kan iemand zonder relatie er bijvoorbeeld voor kiezen geen partnerpensioen te verzekeren.”
Individuele beleggingsstrategieën wordt als derde maatwerkmogelijkheid genoemd. “Daarmee kan iemand die het prima vindt om risico’s te nemen voor een hoger risicoprofiel kiezen, terwijl deelnemers die liever op safe spelen kunnen kiezen voor een profiel met een kleiner risico”, verklaart Levi.

Blijven ontwikkelen

Stuk voor stuk prima ideeën, oordeelde de jury. Over de haalbaarheid ervan werden geen uitspraken gedaan, maar de uitwerking werd in ieder geval doorwrocht en goed onderbouwd genoemd. “Of ik nog eens met mijn ideeën aan de slag ga? Misschien op een later moment tijdens een verdere studie. Welke opleiding dat precies zal worden, weet ik nog niet. Maar dat ik iets ga doen, staat vast. Jezelf blijven ontwikkelen is van groot belang.” Eerst gaat Levi echter genieten van de prijs: een diner met hotelovernachting. “Een leuke prijs. Ik ga graag uit eten, dus dit is aan mij goed besteed!”

Over het essay

Het essay is het sluitstuk van de Leergang Collectieve Pensioenen en Leergang Adviseur Collectieve Pensioenen. Het doel? Cursisten stimuleren zich te verdiepen in een actueel pensioenonderwerp, een mening te vormen en daar helder over te schrijven. Als extra beloning dingt elk essay mee naar de SPO Essayprijs. Van de circa honderdzestig essays waren er dit jaar 6 genomineerden.

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases

Onze Whitepapers

Bekijk onze whitepapers en lees meer over onze visie op geschiktheid

Bekijk onze whitepapers