header

Linda Lutz wint SPO Essayprijs 2018

Regeerakkoord 2017-2021: een andere kijk op het fiscaal pensioenkader

De tiende editie van de SPO Essayprijs is gewonnen door Linda Lutz van MN. Een onafhankelijke vakjury oordeelde dat haar essay de beste was van 2018. “Linda’s stuk over een andere kijk op het fiscaal pensioenkader was actueel, helder geschreven en goed doordacht. Bovendien had het een verrassende invalshoek”, legt vakjurylid Ellen van Amersfoort uit.

Ook dit jaar bestond de onafhankelijke vakjury uit Emilie Schols van Schols & De Lange, Guus Wouters van Pensioenfonds Wonen en Ellen van Amersfoort van Pensioenfonds van de Metalektro. Blind beoordeelden zij de zes genomineerde essays. Waar de jury vooral op let? Inhoudelijke zaken als vernieuwende inzichten, persoonlijke visie en onderbouwing. Zaken waar het essay Regeerakkoord 2017-2021: een andere kijk op het fiscaal pensioenkader van Linda Lutz, fiscaal jurist bij MN, prima aan voldeed. Ze is dan ook unaniem tot winnaar uitgeroepen.

Nieuwe inrichting fiscaal pensioenkader

In haar essay gaat Linda in op de stappen die het kabinet in het regeerakkoord maakt naar een nieuw pensioenstelsel. Een stelsel met degressieve opbouw en leeftijdsonafhankelijke premies. Bij haar nominatie zei Linda daar het volgende over:

“In mijn essay leg ik uit dat het nieuwe stelsel ook een aanpassing vraagt van de huidige fiscale pensioenregelgeving. Het fiscaal pensioenkader (Witteveenkader) moet anders worden ingericht. En flink ook. Nu is het kader sterk gericht op uitkeringsovereenkomsten. Dan ligt het voor de hand het om te draaien naar een kader dat primair gericht is op premieovereenkomsten. Een flinke klus. Maar verrassend genoeg kwam ik tot de conclusie dat het er wel een stuk eenvoudiger door kan worden.”

Actueel onderwerp

Een mooi, actueel onderwerp, aldus Van Amersfoort.

“Linda is op zoek gegaan naar een brede oplossing voor het pensioenvraagstuk. En laat daarbij een prima persoonlijke visie zien. Haar essay is een echt essay, opgezet zoals het moet. Ze schrijft helder en dat maakt het stuk goed leesbaar, ondanks de technische problematiek. Ze belicht een ander onderdeel van het vraagstuk dan normaal wordt belicht en dat was absoluut interessant om te lezen. Het is vernieuwend met een prima onderbouwing. Precies wat we verwachten van een goed geschreven essay.”

De jury plaatst slechts één kanttekening bij het essay: “Linda’s oplossing is misschien minder praktisch toepasbaar, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van haar essay."

 

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases

Onze Whitepapers

Bekijk onze whitepapers en lees meer over onze visie op geschiktheid

Bekijk onze whitepapers