header

Anton-Jan Delker wint SPO Essayprijs 2019

DC-regelingen: Life Cycle beleggen 2.0

Lees hier het essay van Anton-Jan Delker


De felbegeerde SPO Essayprijs is dit jaar gewonnen door Anton-Jan Delker van TKP Pensioen. Een onafhankelijke vakjury bestempelde zijn essay als de beste van 2019. “Het stuk van Anton-Jan over het huidige beleggingsbeleid van pensioenfondsen was actueel en relevant. Bovendien gaf hij een leuke draai aan het onderwerp”, aldus vakjurylid Ellen van Amersfoort.

Een onafhankelijke vakjury, bestaande uit Emilie Schols van Schols & De Lange, Guus Wouters van BPF Wonen en Ellen van Amersfoort van PME, beoordeelde blind de 6 genomineerde essays. Waar de jury dit jaar vooral op heeft gelet? Praktische toepasbaarheid, actualiteit, vernieuwende inzichten, persoonlijke visie en onderbouwing. Zaken waar het essay DC-regelingen: Life Cycle beleggen 2.0 van Anton-Jan Delker, medewerker data kwaliteit bij TKP Pensioen, prima aan voldeed. De jury riep hem dan ook unaniem uit tot winnaar.

Teleurstellingen voorkomen

In zijn essay adviseert Anton-Jan Delker pensioenfondsen om ook andere factoren dan alleen de pensioenleeftijd en risicoperceptie van de deelnemer mee te nemen in het beleggingsbeleid. Om teleurstellingen op de pensioengerechtigde leeftijd te voorkomen. Delker legt uit:

“Nu DC-regelingen steeds populairder worden, komt ook Life Cycle beleggen steeds vaker voor. Het Life Cycle-beleid van Nederlandse pensioenfondsen is echter grotendeels statisch. Het is volledig afgestemd op de leeftijd van een deelnemer. Tot aan de pensioenleeftijd wijzigt er niets aan het beleggingsbeleid. Dit is toch geen Life Cycle beleggen? Ook andere factoren zoals behaald rendement en loon zouden meegenomen moeten worden. Er is geen ‘beste’ methode. Maar een mix tussen statisch en dynamisch beleggen zal ongetwijfeld leiden tot minder teleurstellingen en meer transparantie.”

Vanuit de deelnemer bekeken

Een onderwerp met hoge actuele relevantie, aldus Ellen van Amersfoort.

"Ook goed dat Anton-Jan het beleggingsbeleid van pensioenfondsen bekijkt vanuit het perspectief van de deelnemer. Meer duidelijkheid over het beleggingsbeleid kan leiden tot beter begrip van het belang van beleggen bij deelnemers. Hij laat zijn persoonlijke visie zien en belicht een interessant onderdeel van het pensioenvraagstuk. Het is vernieuwend met een prima onderbouwing, Kortom, precies wat we verwachten van een goed geschreven essay.”

Over het essay

Het essay is hét sluitstuk van de Leergang Collectieve Pensioenen en de Leergang Adviseur Collectieve Pensioenen. Cursisten worden erdoor gestimuleerd zich te verdiepen in een actueel pensioenonderwerp, een mening te vormen en daar helder over te schrijven. Zes genomineerden streden met hun essay om de SPO Essayprijs 2019.

Onze Cases

Lees de ervaringen van onze klanten

Bekijk onze cases

Onze Whitepapers

Bekijk onze whitepapers en lees meer over onze visie op geschiktheid

Bekijk onze whitepapers