header

Wat staat ons tot 2020 te wachten?

Een kwetsbaarheidsanalyse voor DNB zette Stichting Brocacef Pensioenfonds aan het denken over de toekomst van het fonds. De analyse gaf weliswaar geen kwetsbaar beeld, maar de eisen worden steeds hoger en de ontwikkelingen gaan snel. Wat staat ons te wachten? Welke mogelijkheden zijn er? En met welke consequenties?

“Op zoek naar een onafhankelijke partij klopten we aan bij de Pensioenfederatie. Zij verwezen ons door naar SPO, met een perfect verlopen maatwerktraject als resultaat”, vertelt Aldo Zwijgers, pensioenfondsmanager bij Brocacef. “Onze vraag was tweeledig. We wilden het bestuur opleiding bieden én tot concrete argumenten komen. Beide is gelukt en we hebben er van begin tot eind zelf de regie over gehad.”

Geen kant-en-klaar advies

Henk-Jan Strang werd door SPO als onafhankelijk expert ingezet. Na een voorbereidend gesprek vulden alle deelnemers een uitgebreide vragenlijst in en ontving iedereen actuele documentatie op maat. “Op de opleidingsdag bespraken we de kern van het materiaal en gingen we uitgebreid in dialoog”, legt Strang uit.

“Stukje bij beetje pelden we af waarom dit pensioenfonds er eigenlijk is en wat dat betekent. Het traject is bewust niet op een consultancy-manier ingestoken. Er werd geen kant-en-klaar advies voorgelegd, maar samen zijn we om tafel gegaan om de toekomst te onderzoeken. En samen werd de conclusie duidelijk: het pensioenfonds heeft nog steeds toegevoegde waarde.” 

Vertrouwen in de toekomst

Naast het bestuur en de uitvoeringsorganisatie was ook het verantwoordingsorgaan bij het traject aanwezig. “Een bewuste keuze”, vertelt Zwijgers. “Op die manier worden alle betrokkenen meegenomen en is iedereen weer actueel. Het kweekt vertrouwen en maakt het makkelijker om een beslissing te nemen.”

Die beslissing volgde in een vervolgsessie met een delegatie van alle deelnemers. “Samen hebben we daarin met goede onderbouwingen een mooie, concrete bestuursnotitie opgesteld. Een prima resultaat. We hebben met het traject de juiste kennis opgedaan en vertrouwen gekregen in de toekomst. We hebben nu een uitstekend beeld van wat ons tot 2020 te wachten staat.”

Lees meer over: Governance Maatwerk

Onze Whitepapers

Bekijk onze whitepapers en lees meer over onze visie op geschiktheid

Bekijk onze whitepapers

Wilt u met ons in gesprek over de ontwikkeling van geschiktheid en vakbekwaamheid?

Laat uw telefoonnummer achter. Wij bellen u op een voor u geschikt moment. 
Of stuur ons een e-mail: info@spo.nl