Wet Toekomst Pensioenen & Governance basis en verdieping

Wet Toekomst Pensioenen & Governance basis en verdieping

Voor leden van VNO-NCW & MKB-Nederland

 • Exclusief voor werknemers die werkzaam zijn bij werkgevers en branches die lid zijn bij VNO-NCW & MKB-Nederland
 • De keuze bestaat uit
  • 2 geactualiseerde basis modules op 10 mei (wet Toekomst Pensioenen) en 1 juni (governance)
  • 2 verdiepingsmodules op 9 juni (flexibele en solidaire premieregeling) en 21 juni (evenwichtige transitie)
  • Terugkomdag met aansluitende netwerkborrel op 5 oktober

Het Nederlandse pensioenstelsel staat aan de vooravond van de grootste transitie sinds haar bestaan. De wettelijke kaders zijn door de Tweede Kamer en staan dit voorjaar op de agenda van de Eerste Kamer. Alle werkgevers moeten met de transitie aan de slag.

In 2022 zijn VNO-NCW & MKB-Nederland in nauwe samenwerking met SPO-Nyenrode begonnen met het aanbieden van een tweetal basismodules Wet Toekomst Pensioenen en Governance. Tijdens de module Wet Toekomst Pensioenen verdiep je je in alle keuzes die je als werkgever moet maken bij de implementatie van het pensioenakkoord. De kennis uit de module Wet Toekomst Pensioenen gebruik je om je in de module Governance te verdiepen in de rollen, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden, zowel in de transitie als daarna in de structurele situatie. Vanaf mei 2023 bieden wij deze 2 modules, geüpdatet naar de laatste actualiteiten opnieuw aan.

Daarnaast komen er 2 nieuwe verdiepende modules waarin verder ingegaan wordt op de keuzes die gemaakt kunnen worden binnen de flexibele en solidaire premieregeling. En op welke manier de overstap op het nieuwe pensioen kan worden vormgegeven met een evenwichtige transitie.

Bovendien sluiten wij deze cyclus af met een terugkomdag, speciaal voor iedereen die in 2022 en/of in 2023 één of meerdere modules heeft gevolgd.

Docenten uit de praktijk

De docenten, Stef Vermeulen en Raimond Schikhof, zijn ervaren pensioenprofessionals die behoren tot de top in hun vakgebied. Zij weten op enthousiaste en heldere wijze de lesstof met aandacht voor interactie en actualiteit over te brengen.

Voor wie

Deze opleiding is specifiek voor werkgevers die hun pensioenregeling hebben ondergebracht bij een pensioenfonds. U hebt ervaring met pensioenen en wilt in de transitie weloverwogen keuzes maken.

De opleiding is bij uitstek geschikt voor verantwoordelijken die betrokken zijn bij de arbeidsvoorwaardelijke fase van het pensioenakkoord zoals pensioenadviseurs, (vak-) specialist arbeidsvoorwaarden, pensioenbelangenbehartiger, HR-manager of hoofd personeelszaken.

De opleiding is exclusief toegankelijk voor deelnemers werkzaam bij de leden van VNO-NCW en MKB-Nederland. Nagaan of uw organisatie lid is? Dat kan hier:

Lid VNO-NCW
Lid MKB-Nederland

De opleiding wordt verzorgd door SPO-Nyenrode. SPO is dé pensioenopleider in Nederland. Wij hebben ruim 30 jaar ervaring met opleidingen in de pensioensector.

Wij staan voor u klaar om informatieve en interactieve opleidingsdagen voor u te verzorgen. Hierin doet u diepgaand kennis op over het nieuwe pensioenstelsel en hoe u dit kunt toepassen in uw eigen praktijk.

Programma

De keuze bestaat uit:

 • 2 geactualiseerde basis modules (Wet Toekomst Pensioenen en Governance)
 • 2 verdiepingsmodules (Flexibele & Solidaire premieregeling en Evenwichtige transitie)

Planning:

 • Geactualiseerde basis module WTP. Woensdag 10 mei van 09.00 uur tot 17.00 uur door Stef Vermeulen. Malietoren in Den Haag.
 • Geactualiseerde basis module Governance. Donderdag 1 juni 09.00 uur tot 12.30 door Raimond Schikhof met aansluitend lunch. Malietoren in Den Haag.
 • Verdiepingsmodule flexibele en solidaire premieregeling. Vrijdag 9 juni van 10.00 uur tot 15.00 uur door Stef Vermeulen. Malietoren in Den Haag.
 • Verdiepingsmodule evenwichtige transitie. Woensdag 21 juni van 10.00 uur tot 15.00 uur door Stef Vermeulen. Malietoren in Den Haag.
 • Terugkomdag met aansluitende netwerkborrel. Save the date voor Donderdag 5 oktober van 14.00 uur tot 16.30 uur met aansluitend een netwerkborrel. Malietoren Den Haag. Meer informatie en inschrijven volgt later.

Inschrijven

U bent enthousiast geworden en wilt deelnemen. Leuk dat u erbij bent!

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname voor medewerkers van leden van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Aanmeldingsbeleid

Voor de basismodules heeft u 3 opties:

 • Deelname aan beide modules
 • Deelname aan module WTP 
 • Deelname aan module Governance

Voor de verdiepingsmodules is iedereen die in 2022 en/of 2023 heeft deelgenomen welkom. Hiervoor heeft u ook 3 opties:

 • U volgt beide modules
 • U volgt de module flexibele en solidaire premieregeling
 • U volgt de module evenwichtige transitie

Voor de terugkomdag is iedereen die in 2022 en/of in 2023 één of meerdere modules heeft gedaan welkom. Meer informatie en inschrijven volgt later.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de sessies. Dus wees er snel bij. Soms wordt de tijd ingehaald door prioriteit en kunt u er toch niet bij zijn. Wij vragen u om dit zo snel mogelijk, doch uiterlijk 2 weken voor de eerste opleidingsdag, aan ons door te geven.

Voorbereiding

Een mix van leermiddelen maakt het plezierig om te leren. U bereidt de lessen voor en toetst uw kennis in de online leeromgeving. 4 weken voor de start van de opleiding krijgt u toegang tot de online-leeromgeving van SPO. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst besteedt u ongeveer 4 uur aan zelfstudie.

Vragen?

Heeft u vragen over de opleiding en/ of inschrijving, neem dan contact op met SPO. Voor vragen over uw lidmaatschap kunt u terecht bij uw contactpersoon bij VNO-NCW en MKB-Nederland.